"Na kratek rok je priprava načrta za ti dve periferni državi ključnega pomena," Blanchardove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta načrt bi moral vključevati ne le nadaljnji proces notranjega prilagajanja, temveč tudi jamstvo, da se tema državama pod pogojem, da bosta v resnici implementirali svoje ukrepe, zagotovi financiranje," je poudaril predstavnik IMF.

"Smo blizu tej točki, nismo pa je še dosegli," je dejal.

V tej luči je omenil pripravljenost Evropske centralne banke (ECB), da pod določenimi pogoji poseže na trg državnih obveznic in tako pomaga državam znižati njihove stroške zadolževanja. Za to pomoč sicer ni zaprosila še nobena članica območja evra.

Blanchard se je dotaknil tudi predlagane evropske bančne unije, ki je "očitno bistvena". Tudi on pa je priznal, da bo za njeno implementacijo potreben čas. "Očitno nujna je tudi fiskalna unija," je še menil in dodal, da bo treba njen okvir še določiti.

Moody's oceno španskega dolga obdržal na najnižji investicijski ravni

Po večmesečnih posvetovanjih bonitetna agencija Moody's danes ocene španskega javnega dolga ni znižala pod investicijsko raven ali tako imenovano "junk". Ocena tako v senci dejstva, da se Španija zaenkrat še lahko vzdržno zadolžuje, ostaja pri Baa3, kar je najnižja investicijska raven. Obeti ostajajo negativni.

Odločitev je ena redkih dobrih novic za predsednka vlade Mariana Rajoya, čigar vlada se po poročanju tujih medijev počasi, a zanesljivo bliža prošnji za mednarodno finančno pomoč. Kmalu po objavi se je občutno znižala tudi cena španskega zadolževanja. Zahtevana donosnost na španske 10-letne obveznice je padla za 23 bazičnih točl in se giblje pri 5,57 odsotoka. To je najnižja cena španskega zadolževanja od letošnjega aprila.

Grožnja bankrota bo nad Španijo bdela še nekaj let

Bonitetna agencija je po poročanju The Guardiana ocenila, da so Španija in države evroobmočja naredile "ravno dovolj", da se Španija lahko še naprej zadolžuje. "Moody's verjame, da je kombinacija podpore s strani evroobmočja, Evropske centralne banke (ECB) in španske vlade dovolj učinkovita za zadovoljiv dostop Španije do kapitalskih trgov po razumnih cenah," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo grožnja pred restrukturiranjem njenega dolga ali bankrota nad Španijo visela še nekaj let.

Odločitev agencije prihaja dan pred vrhom EU v Bruslju. Evropski voditelji bodo znova razpravljali o tem, kako bi letošnje leto zaključili z močnejšo monetarno unijo. Čeprav so se pritiski na skupno evropsko valuto v zadnjih tednih nekoliko pomirili, se morajo politiki za preživetje evra spopasti še s poglobljeno recesijo, socialnimi nemiri in vedno večjimi gospodarskim razlikami med manj in bolj zadolženimi evropskimi državami.

Na vru tudi o enotnem bančnem regulatorju

Ena izmed vročih tem je načrt enotnega evropskega bančnega regulatorja. Prvi korak k temu je dovoljenje stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM), da bi lahko neposredno financiral države v težavah, poroča Business Recorder. 17 držav evroobmočja načeloma podpira ta predlog, vendar mnenja razlikujejo pri tem, kdaj in na kakšen način bi lahko v reševanje vstopil sistem ESM.

Med pogovori bodo evropski vodje ponovno pregledali še odnose s Kitajsko, obravnavali problematiko v Siriji, Iranu un Maliju. Kot vedno pa bo imelo prednost izmučeno evropsko gospodarstvo.