Tovrstna reforma bi po mnenju nekaterih evroposlancev pospešila preoblikovanje v EU v Evropo dveh hitrosti, ki bi v svojem jedru vsebovala države evroobmočja. Schäuble, dolgoletni zagovornik tesnejšega povezovanje znotraj EU, je dejal, da je o tem govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Kanclerka je po njegovih besedah pri tej ideji izrazila nekoliko večjo previdnost.

"V smeri fiskalne unije moramo narediti večje korake," je Schäuble dejal novinarjem in dodal, da bi novi komisar morali imeti pooblastila za zavrnitev proračunov držav, ki ne bodo v skladu s strogimi fiskalnimi kriteriji. Delo komisarja bi moralo biti podobno delu evropskega komisarja za konkurenco, katerega se po Schäublejevem mnenju "boji cel svet".

Evropski uradniki po porčanju Reutersa že dlje časa iščejo legitimne načine za tesnejše povezovanje v EU, vendar se srečujejo s težavo, ki izhaja iz dejstva, da Evropski parlament vsebuje tudi predstavnike držav, ki niso znotraj evroobmočja. "V Evropskem parlamentu, bi o določeni spremembi zakona lahko govorili le zakonodajalci iz držav, ki bi jih sprememba neposredno prizadela," je še dejal nemški finančni minister.