Glavna opozicijska stranka, socialisti (PS), ki je doslej podprla vse varčevalne programe, je napovedala, da bo sedaj glasovala proti varčevalnemu proračunu. Minister Gaspar bo po napovedih podrobnosti ukrepov predstavil že drevi na novinarski konferenci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V minulih dneh so se kritikam na račun novega varčevanja poleg sindikatov, opozicije in predstavnikov Cerkve pridružili podjetniki in celo politiki iz vrst socialdemokratov (PSD) premiera Pedra Passosa Coelha. Nasprotniki novega zategovanja pasu so mnenja, da bo to le pospešilo recesijo.

Po nizu protestov v minulih dneh se nameravajo tudi drevi številni demonstranti udeležiti t. i. obleganja parlamenta v Lizboni. Na njem nameravajo izraziti nasprotovanje varčevanju, ki je privedlo do globoke recesije in rekordne, 15,9-odstotne stopnje brezposelnosti, zahtevali pa naj bi tudi odstop vlade.

Trojka EU, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je Portugalski leta 2011 odobrila pomoč v višini 78 milijard evrov. Od države sedaj zahteva sanacijski načrt do leta 2014, potem ko ji je razrahljala cilje na področju primanjkljaja za letošnje in prihodnje leto.