Kot je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Seibert, je Nemčija naklonjena novemu evropskemu sistemu enotnega nadzora bančnega sektorja. Dodal je, da pa še niso pripravljeni odločati o njem na četrtkovem in petkovem vrhu EU v Bruslju.

"Zelo smo zainteresirani, obenem pa pravimo, da mora tak bančni nadzor delovati na verodostojen, neodvisen in učinkovit način," je poudaril na novinarski konferenci.

Napovedal je, da bo Berlin prispeval k uresničitvi tega projekta. Četudi še niso pripravljeni na končno odločitev na tokratnem vrhu, pa je preliminarno delo intenzivno, je dodal.

Po Seibertovih besedah si je težko predstavljati, da bo novi sistem v veljavi že januarja prihodnje leto, kot si želi Evropska komisija.

Pomisleke imajo tudi v Veliki Britaniji

Komisija je vzpostavitev enotnega mehanizma nadzora nad vsemi 6000 bankami v območju evra, pri katerem bi imela osrednjo vlogo Evropska centralna banka (ECB) in ki naj bi predstavljal temelj bančne unije, predlagala septembra. Evropski voditelji se sicer strinjajo, da ECB prevzame vlogo enotnega nadzornika, vendar pa med njimi ni soglasja o tem, koliko moči naj ima.

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred hitenjem pri vzpostavljanju bančne unije opozorila že pred časom. Izpostavila je, da je treba iti pri tem korak za korakom, tako da bo sistem učinkovit. Izrekla se je proti temu, da se projekt sprejme samo zato, "da bomo lahko rekli, da nekaj imamo".

Pomisleke imajo tudi v Veliki Britaniji, ki sicer ni članica območja evra. Skladno s tem zahtevajo spremembe predloga glede evropske bančne unije in omejitev vloge ECB. To bi lahko zaustavilo prizadevanja za izgradnjo infrastrukture, nujno potrebne za podporo evru, so prepričani predstavniki EU.

London skrbi preglasovanje s strani ECB

London namerava po pisanju tujih tiskovnih agencij predlagati, da bi lahko države zunaj bančne unije blokirale evrske države, da same kreirajo predpise za celotno EU.

"Strah jih je, da bi lahko ECB preglasila britansko centralno banko Bank of England pri odločitvah o posameznih aspektih predpisov", je dejal eden od virov tujih agencij.

Velika Britanija ne bo pristopila k bančni uniji, Bank of England pa bo naslednje leto postala britanski finančni regulator.

Vzpostavitev bančne unije morajo potrditi vse članice EU, ta projekt pa bi se lahko, če ne bodo sprejeti britanski argumenti, zavlekel.