Staikuras je ocenil, da dejanski fiskalni multiplikator oz. negativni učinek varčevanja na rast grškega gospodarstva znaša "okoli ena in ne 0,5", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številko 0,5 sicer pri oblikovanju priporočil glede fiskalne politike uporabljajo predstavniki trojke, to je Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

Skladno s tem so grške vlade od leta 2010 opravile rez v javno porabo v višini 49 milijard evrov, zategovanje pa ni prineslo predvidenih fiskalnih rezultatov, je na konferenci, ki jo je organiziral časnik International Herald Tribune, poudaril Staikuras.

Grške oblasti se sicer že več tednov s trojko pogovarjajo o novem varčevalnem svežnju za prihodnji dve leti. Mednarodni posojilodajalci od Aten zahtevajo, da v letih 2013 in 2014, če želijo prejeti naslednji obrok pomoči, vreden 31,5 milijarde evrov, privarčujejo dodatnih 13,5 milijarde evrov.

Trojka po navedbah vira AFP iz grškega finančnega ministrstva ocenjuje, da se bo grško gospodarstvo prihodnje leto skrčilo za več kot štiri odstotke. Grška vlada medtem pričakuje padec v obsegu 3,8 odstotka.