Izstop Grčije bi pomenil šok za svetovno gospodarstvo

Po besedah Merklove, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, evropski voditelji delajo vse, da bi preprečili "nenadzorovan razvoj dogodkov v območju evra", do česar bi lahko prišlo ob izstopu Grčije iz evropske monetarne unije. "To bi za svetovno gospodarstvo pomenilo "šok", je opozorila prva dama Nemčije.

"Takšnega nenadzorovanega razvoja dogodkov zagotovo ne bo," je po pogovorih s panamskim predsednikom Ricardom Martinellijem v Berlinu dejala kanclerka.

Zavrnila pa je navedbe medijev, da bo Nemčija Grčijo obranila pred bankrotom, kot so novinarji v Singapurju minuli teden razumeli nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubleja. Zatrdila je, da je tudi minister meril le na to, da v Evropi ne bo prišlo do nenadzorovanega procesa.

Grčijo čaka še veliko dela

"Želimo si, da Grčija ostane v območju evra, delo za to pa še ni končano," je pojasnila Merklova. Grčijo v prihodnjih dneh in tednih v tem smislu čaka še veliko dela, je menila.

Povedala je še, da se zaveda, da svet pozorno spremlja dogajanje v območju evra in da je zaskrbljenost glede potencialnega vpliva vse višjega grškega dolga na evropska gospodarstva velika.

"A to ne spreminja dejstva, da mi seveda čakamo poročilo trojke. Šele na to lahko pridemo do določenih zaključkov," je opozorila. Trojka, ki jo sestavljajo mednarodni posojilodajalci, namreč pripravlja poročilo o stanju v Grčiji, ki bo podlaga za (ne)sprostitev naslednje tranše posojila tej močno zadolženi državi.

Atene si sicer skušajo trojko prepričati, da delajo vse, da bi do konca leta 2014 javno porabo skrčile še za 13,5 milijarde evrov. Prav od tega naj bi bilo namreč odvisno, ali jim bo izplačan obrok pomoči v višini 31,5 milijarde evrov ali ne.