Program Erasmus za mlade podjetnike, ki ga je Evropska komisija uvedla leta 2009 kot pilotni projekt, poenostavlja medsebojno povezovanje podjetnikov z nadgrajevanjem čezmejnega znanja in izkušenj znotraj EU.

Podjetnikom, ki želijo ustanoviti podjetje ali so ga ravnokar ustanovili, omogoča, da od enega do šest mesecev delajo pri izkušenem podjetniku iz druge države, ki jim svetuje iz prve roke. Ker so rezultati programa pozitivni, se bo v prihodnje izvajal v okviru programa za konkurenčnost podjetij ter mala in srednja podjetja.

Na četrtkovi prireditvi v Bruslju so podjetniki in lokalne kontaktne točke (posredniške organizacije) prejeli nagrade za svoje aktivne in uspešne prispevke k programu. Udeležba na tekmovanju kaže, da se je program zlasti v zadnjem letu dobro uveljavil ter da je koristen za nove podjetnike, njihove gostitelje in gospodarstvo EU.

Nagrade so podelili v petih kategorijah: najboljša videozgodba o uspehu, najuspešnejše sodelovanje po izmenjavi, najboljša poslovna ideja mladih podjetnikov, najboljši podjetnik gostitelj in najboljša posredniška organizacija. Med nagrajenci ni bilo predstavnikov iz Slovenije.

"Mala in srednja podjetja v EU morajo postati bolj mednarodna, saj jih razmeroma malo svoje blago in storitve izvaža znotraj ali izven EU," je ob tem povedal evropski komisar za industrijo in podjetništvo Antonio Tajani in dodal, da program Erasmus koristi prinaša tako novim podjetnikom kot njihovim gostiteljem.