Ratifikacijo je podprlo 308 senatorjev, 32 pa jih je bilo proti. Za je glasovala desnosredinska opozicija in večina senatorjev vladajočih socialistov. Proti so glasovali zeleni in skrajna levica. Francoska narodna skupščina je fiskalni pakt prav tako z veliko večino potrdila že v torek.

Francija je tako kot 13. članica unije zaključila postopek ratifikacije te medvladne pogodbe 25 članic EU. Poleg nje so jo do zdaj ratificirale še Nemčija, Španija, Italija, Slovenija, Avstrija, Grčija, Irska (na junijskem referendumu), Portugalska, Danska, Latvija, Litva in Romunija.

Pakt čaka še na ratifikacijo s strani Belgije, Bolgarije, Cipra, Estonije, Finske, Madžarske, Luksemburga, Malte, Nizozemske, Poljske, Švedske in Slovaške.

Voditelji 25 članic EU so medvladno pogodbo o fiskalnem paktu podpisali marca, k podpisu pa nista pristopili le Češka, ki se sicer z načeli pakta strinja in jih spoštuje, ter Velika Britanija.

Pakt naj bi dolgoročno zagotovil ustrezno proračunsko disciplino in pomagal preprečiti krize v prihodnje. Pogodba bo začela veljati 1. januarja 2013. Za uveljavitev je sicer potrebna ratifikacija v 12. članicah območja evra. Zaenkrat je postopek zaključen v devetih evrskih državah.

Temelj pogodbe je fiskalno pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni uravnoteženi ali v presežku. To pomeni, da strukturni primanjkljaj - primanjkljaj, ki ne upošteva gospodarskega cikla, torej konjunkture in recesije - na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda.