Pogajanja s posojilodajalci se osredotočajo na varčevalne ukrepe v skupni vrednosti 13,5 milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Atene morajo izpolniti zahteve trojke, če želijo do novembra pridobiti novo, 31,5 milijarde evrov vredno tranšo posojila.

Grški časnik Kathimerini sicer poroča, da naj bi si Sturnaras prizadeval tudi za sprostitev dodatnih petih milijard evrov, ki so bili del tranše, ki naj bi bila izplačana do septembra. Ta namreč Atenam ni bila odobrena.

Med več kot 89 odprtimi ukrepi, o katerih bodo tekla pogajanja, so tudi ukrepi v smeri bolj učinkovitega pobiranja davkov, liberalizacija več zaprtih poklicev, odprtje energetskega sektorja, vzpostavitev sistema javnih naročil in vprašanja, povezana z delovno zakonodajo.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sicer danes pohvalila Atene, ki so po njenih besedah napredovale pri izpeljavi zahtevnih reform. Še vedno pa je mnenja, da bi država morala storiti več pri zmanjševanju proračunskega primanjkljaja.

Zahteve mednarodnih partneric Grčije po varčevanju zbujajo hudo jezo med grško javnostjo. Največji grški javni in zasebni sindikat, Adedy in GSEE, sta danes za 18. oktobra sklicala novo splošno stavko.