Po osemurni razpravi v vladnem kabinetu se je vlada z Mariem Montijem na čelu odločila, da bo prepolovila še načrtovani dvig davka na dodano vrednost. Dvig z zdajšnjih 21 odstotkov bo tako znašal eno odstotno točko. "Danes lahko vidimo, da se je proračunska disciplina izplačala in je bila smiselna," je dejal Monti in dodal, da si Italija lahko privošči nekaj zmernih olajšav.

Hudi varčevalni ukrepi, ki jih je ob izvolitvi novembra lani sprejel Monti, so v tretjem največjem gospodarstvu v Evropi recesijo poglobili, poroča Reuters. Poleg tega so bili še kamen spotike vseh političnih frakcij. Vlada je zvišala davke in znižala pokojnine, da bi Italija lahko obvladala proračun in se izognila katastrofi grškega stila.

Italija bo uravnotežila svoj proračun prihodnje leto, kar se je zavezala tudi pri evropskih voditeljih. Po podatkih vlade naj bi drugi krog rezov v porabo zdravstva, novi davek na finančne storitve in “fiskalne intervencije” v banke in zavarovalnice pripomogli k zadostnim novim prilivom v državno blagajno. Prihranki naj bi letos prinesli nove 3,5 milijarde evrov. Prihranki iz prejšnjega kroga krčenja javne porabe pa naj bi letos znašali 4,4 milijarde, prihodnje leto pa 10,3 milijarde evrov.

Med zaključki sestanka v vladnem kabinetu je tudi vrsta ustavnih sprememb za centralizacijo nadzora porabe nad 20 italijanskimi regionalnimi vladami. Te so bile v zadnjem času v ospredju zaradi več odmevnih korupcijskih škandalov.