Finaliste so danes z glasovanjem izbrali člani odborov Evropskega parlamenta za zunanje zadeve in razvoj. O dobitniku nagrade pa bo 26. oktobra odločila konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz in vodje političnih skupin. Uradna podelitev 50.000 evrov vredne nagrade bo 12. decembra v Strasbourgu

Belorus Aleš Beljacki je aktivist civilne družbe, ki se v Belorusiji bori za spoštovanje pravice do svobodnega izražanja mnenj. Je ustanovitelj centra za človekove pravice Viasna, ki političnim zapornikom in njihovim družinam nudi pravno pomoč.

Nasrin Sotudeh in Džafar Panahi sta iranska odvetnica in režiser. Sotudehova je pred sodišči zastopala opozicijske aktiviste in mlade prestopnike, ki jim je grozila smrtna kazen, Panahi pa je režiser in scenarist, ki se pri svojem ustvarjanju posveča predvsem revnim otrokom in ženskam.

Rusko punk skupino Pussy Riot sestavljajo Nadežda Tolokonikova, Jekaterina Samucevič in Marija Aljohina. Članice zasedbe so avgusta obsodili na dve leti zapora v delovnem taborišču, ker so februarja v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi izvedle punk molitev proti Vladimirju Putinu, ki se je tedaj potegoval za tretji predsedniški mandat. Rusija je že septembra ostro kritizirala skupino evropskih poslancev, ki je Pussy Riot nominirala za to nagrado.

Nagrado Saharov za prizadevanja za svobodo mišljenja in boj za človekove pravice Evropski parlament podeljuje od leta 1988 posameznikom ali združenjem, ki so pomembno prispevali k varovanju človekovih pravic v svoji državi ali po svetu.

Lani so jo podelili petim arabskim aktivistom za vlogo v vstajah v arabskem svetu. Med dobitniki pa sta bila v preteklosti tudi ikona boja proti apartheidu Nelson Mandela in nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan.