Merklova je priznala, da je grška vlada pri uresničevanju reform dosegla velik napredek, še posebej v zadnjem času. "Veliko je bilo že doseženega, marsikaj pa je treba še storiti," je poudarila. Nemška kanclerka je tudi izrazila prepričanje, da se bo pot iz krize Grčiji izplačala, čeprav je zelo težka.

Ob tem je opozorila, da Grčiji ne bo uspelo iziti iz krize čez noč in da krize ne bo konec z izplačilom naslednje tranše pomoči. "To bo dolga pot. A verjamem, da bomo na koncu predora videli luč," je dejala Merklova.

"Vsi, ki so stavili, da bo Grčija potonila, bodo izgubili stavo"

Samaras pa je obljubil, da bo Grčija izpeljala varčevalne ukrepe in reforme, ki jih je obljubila. Dejal je tudi, da Grki želijo ostati v območju evra. "Vsi, ki so stavili, da bo Grčija potonila ..., bodo izgubili stavo," je poudaril grški premier. Dejal je še, da njegova država ne želi ne dodatnega denarja ne popuščanj.

Željo, da bi Grčija ostala v območju evra, je izrazila tudi nemška kanclerka.

Grški premier je tudi izrazil prepričanje, da svet razume, kako se njegova država bori, da bi premagala krizo, in kako se za to žrtvujejo Grki. Po njegovih besedah EU in območje evra želita pomagati Grčiji. "Naš sovražnik je kriza," je poudaril. Menil je še, da je treba storiti vse, da bi mladim Grkom zagotovili zaposlitev.

V Atenah protesti

Grška policija je nekatere protestnike, ki so nanje metali kamenje in petrolejske bombe, napadla s solzivcem. Protestniki so se v osrčju Aten zbrali ob obisku nemške kanclerke, ki je trenutno le nekaj sto metrov stran na pogovorih z grškim premierjem Samrasom. Na enem največjih protestov v zadnjih mesecih se je na ulicah zbralo okoli 30 tisoč ljudi.

Trenutno ozračje pred parlamentom je sicer mirno, poroča Spiegel. Tamkajšnji opazovalci pa opozarjajo, da bi se lahko kadarkoli spremenilo. Grčija je ob prihodu nemške kanclerke, ki med Grki ni ravno priljubljena, močno poostrila varnostne razmere, med drugim je zaprla nekatere šole in prepovedala zborovanja na določenih mestih. Na strehah nekaterih stavb okoli parlamenta je nameščenih tudi več ostrostrelcev.

Več žaljivih transparentov

O več tisoč protestnikih poročajo tudi s trga Omonia v središču grške prestolnice, kjer so se zbrali predvsem privrženci komunistične stranke. "Ljudska vstaja proti varčevanju," so vzklikali demonstranti. Do sedaj je bilo po poročanju tijih medijev aretiranih 45 ljudi.

Na obeh protestih je bilo po poročanju dpa opaziti več žaljivih transparentov, kot so "Izgini iz naše države, ti cipa" in "Hitlerjeva hči, izgini iz Grčije". Nekateri protestniki so nosili nacistične uniforme, nekateri so zažigali zastave s kljukastimi križi. Več protestnikov je vzklikalo: "Merklova, izgini."

Gre za prvi obisk Merklove odkar je v evroobmočju izbruhnila kriza, grško prebivalstvo pa jo ima že dlje časa za glavno avtorico revščine in ostrega vladnega varčevanja. Tako je na preži približno sedem tisoč policistov, od torka dalje pa so javna zborovanja v določenih delih mesta, predvsem v centralnem delu Aten in v radiu 100 metrov poti, ki naj bi jo prevozila Merklova, prepovedana. Protesti so vseeno napovedani v dveh drugih delih mesta, a je policija protestnike opozorila, naj protestirajo mirno.

Varnostna operacija desetletja

Kot poroča BBC, v mestu poteka največja varnostna operacija zadnjih desetih let. Levičarski časniki so že pozvali k množičnim a mirnim protestom. ''Ljudje so frustrirani in jezni, ker očitno razumejo, da je obisk Merklove le dramaturška igra za s katereo politično podpirajo kolaps koalicije,'' je dejal predstavnik levičarkse stranke Syriza.

Nekateri evropski medijio pa menijo, da je potovanje pravzaprav igra na srečo – če bo na ulicah vladal kaos, potem bo to le še utrdilo nemško miselnost, da je Grčija izgubljeni primer.