Nekateri protestniki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nosijo transparente z žaljivimi napisi, kot so "Izgini iz naše države, ti cipa" in "Hitlerjeva hči, izgini iz Grčije".

Ena od protestnic je za dpa povedala, da želijo z nocojšnjimi demonstracijami spodbuditi grške oblasti, naj končno rečejo "ne" brezmejnemu varčevanju.

V Grčiji pred obiskom Merklove veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Za varnost naj bi tako v središču prestolnice skrbelo okoli 7000 policistov. Po navedbah dpa naj bi šlo za najstrožje varnostne ukrepe v Atenah po obisku ameriškega predsednika Billa Clintona leta 1999.

Protesti so v Atenah napovedani tudi za torek, in sicer naj bi se začeli prav med srečanjem Merklove z grškim premierom Antonisom Samarasom. Ločene demonstracije naj bi potekale tudi pred nemškim veleposlaništvom v grški prestolnici.

Merklova na nekajurni obisk v Grčijo prihaja v zelo napetem vzdušju. Grška vlada pripravlja nove varčevalne ukrepe, brez katerih ne more računati na dobrih 31 milijard evrov posojil EU in Mednarodnega denarnega sklada, ki jih nujno potrebuje, da bi se novembra izognila bankrotu.

Za Grke je Nemčija glavni krivec za sprejetje tako ostrih varčevalnih ukrepov, kanclerka pa je deležna številnih kritik.

Merklova želi z obiskom, kot pojasnjujejo v njenem uradu, izraziti solidarnost z Grki in grško vlado ter jim zagotoviti nadaljnjo podporo. Kljub temu pa še naprej vztraja pri nepriljubljenem varčevanju, s katerim bi Grčija zmanjšala zadolženost.