Prvi sklop vprašanj javnega posveta se osredotoča na morebitno izkrivljanje konkurence na enotnem trgu zaradi obstoječih znižanih stopenj DDV, so zapisali na Evropski komisiji.

Drugi sklop je namenjen zbiranju mnenj o tem, ali so nekatere od znižanih stopenj DDV, med drugim za vodo, energijo, upravljanje z odpadki in nepremičnine, o katerih so se države članice dogovorile že pred leti, zdaj morda v nasprotju s političnimi cilji EU.

Komisija želi poleg tega pridobiti mnenja tudi o tem, kako naj se v prihodnosti enake stopnje DDV uporabljajo za podobno blago in storitve ter kakšne spremembe predpisov EU bi bile potrebne na tem področju.

Javno posvetovanje je del širših prizadevanj za korenito reformo sistema DDV v EU, da bi ta postal preprostejši, bolj učinkovit in odpornejši.

Rezultati posveta bodo uporabljeni pri nadaljnji pripravi predlogov za reformo

Komisija v tej fazi sicer ne predlaga nobene odprave obstoječe znižane stopnje ali predloga za novo znižano stopnjo DDV. Rezultati posveta pa bodo uporabljeni pri nadaljnji pripravi predlogov za reformo, ki bodo predvidoma objavljeni prihodnje leto.

Direktive EU sicer določajo, da splošna stopnja DDV na večino izdelkov in storitev ne sme biti nižja od 15 odstotkov, države članice pa lahko za nekaj skupin izdelkov ali storitev uvedejo znižano stopnjo, ki ne sme biti nižja od petih odstotkov. Tako imajo nekatere države članice med drugim znižano stopnjo DDV za živila, zdravila in medicinske pripomočke, knjige, časopise, javni prevoz in muzeje.

Razprava o znižanih stopnjah DDV pa je aktualna tudi v Sloveniji, saj je vlada v četrtek določila besedilo novele zakona o DDV, ki predvideva dvig DDV z 8,5-odstotne v splošno stopnjo. Z 20-odstotno stopnjo DDV bodo tako po novem obdavčeni komunalne storitve, uporaba športnih objektov, časopisi in revije, hrana za male živali, storitve čiščenja oken, frizerske storitve ter dobava lončnic, sadik in rezanega cvetja. Pri pripravi predloga novele zakona o DDV je vlada preučila izbor blaga in storitev, za katere se uporablja nižja stopnja DDV v drugih evropskih državah.