Spoštovanje pravic

Vse države, ki se želijo pridružiti EU, morajo v celoti spoštovati njene temeljne vrednote, kamor vsekakor sodi spoštovanje človekovih pravic, vključno s pravico do zborovanja, izražanja ter nediskriminacije na podlagi spola, rase, veroizpovedi in tudi spolne usmeritve, je danes v Bruslju poudaril Fülejev tiskovni predstavnik Peter Stano.

Komisar "ostro obsoja ustrahovanje in grožnje skrajnih organizacij v Srbiji, uperjene proti organizatorjem parade, ter obžaluje, da so bile te grožnje ocenjene kot dovolj resne, da je bila prepoved parade ponosa iz varnostnih razlogov utemeljena". Poleg tega pričakuje, da bodo srbske oblasti te grožnje preiskale in kršitelje privedle pred sodišče.

Prav tako Füle srbske oblasti poziva, naj zagotovijo popolno spoštovanje pravice do zborovanja in izražanja ter poskrbijo za to, da bo v prihodnje miroljubno zborovanje dovoljeno. V Bruslju od Beograda pričakujejo tudi, da bo spodbujal odprto in konstruktivno razpravo o priznanju in zaščiti pravic lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev ter na sploh vseh manjšin.

Srbiji se na poti v EU ne mudi

O tem, kako bo prepoved parade ponosa vplivala na ton poročila o napredku Srbije na poti v EU, ki ga bo komisija objavila 10. oktobra, Stano danes ni želel ugibati. "Vsa vprašanja bodo dobila odgovore v poročilu," je dejal.

Glavno vprašanje je, ali oziroma pod katerimi pogoji bo Bruselj v poročilu priporočil začetek pristopnih pogajanj s Srbijo. Pogoji, ki jih je unija doslej postavljala za napredek Srbije na poti EU, ne vključujejo izrecno priznanja neodvisnosti Kosova, temveč bolj ohlapno formulacijo - "vidno in trajno izboljšanje odnosov" s Prištino.

V Beogradu, kjer so še pred nekaj tedni poudarjali, da želijo pogajanja začeti čim prej, in zatrjevali, da je to njihova prednostna naloga, so v minulih dneh spremenili ton. Predsednik Tomislav Nikolić in podpredsednica vlade Suzana Grubješić sta dober teden pred objavo poročila dejala, da se Srbiji na poti v EU nikamor ne mudi, saj jo je desetletje hitenja pahnilo v revščino.

Na odločitev o prepovedi parade ponosa v Beogradu se je danes kritično odzvala tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay. Srbske oblasti je pozvala, da se zoperstavijo predsodkom in parado omogočijo, so sporočili iz Ženeve.

Parada ponosa ni cirkus

Organizatorji parade ponosa so medtem danes napovedali, da se bodo zaradi prepovedi sobotnega shoda obrnili na ustavno sodišče, namesto njega pa bodo pripravili "parado med štirimi stenami" v beograjskem Medija centru. Pri tem pričakujejo podporo in navzočnost številnih znanih osebnosti, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Član organizacijskega odbora parade Goran Miletić je ob tem še poudaril, da parada ponosa ni cirkus, ki bo kar tako izginil iz mesta, saj bodo predstavniki LGBT "tu ostali tudi v prihodnjih letih".

Srbski premier Ivica Dačić pa je danes javnosti razkril, da so tudi ZDA izrazile zaskrbljenost in razočaranje zaradi prepovedi parade. A ob tem je poudaril, da bi moral Washington obtožiti tudi razstavo "Ecce homo".

Gre za razstavo švedske fotografinje Elisabeth Olson Wallin, na kateri je Jezus Kristus med drugim prikazan skupaj s homoseksualci, v srbski prestolnici pa so jo odprli v sredo zvečer.

Razstava, ki so jo odprli v okviru t. i. tedna ponosa v Beogradu, je v Srbiji dvignila veliko prahu, danes pa jo je obsodil tudi Dačić. Kot je izpostavil, je tudi ta prispevala k prepovedi sobotnega dogodka.