Kot ocenjuje Eba, so banke zdaj v boljši kondiciji za financiranje gospodarstva, a banke poziva k vzdrževanju kapitalske ustreznosti skladno z bančnimi standardi. Banke so sicer kapitalsko ustreznost večinoma dosegle z zadržanjem dobičkov, svežim kapitalom in odgovornim menedžmentom.

Eba je sprva ugotovila, da 27 bank ne izpolnjuje zahtev o kapitalski ustreznosti. Kot kaže končno poročilo, pa so se uspele dokapitalizirati za 116 milijard evrov, kar je več od prve ocene.

Eba je od bank vključenih v kapitalsko vajo - od slovenskih sta bili vključeni Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) - zahtevala okrepitev kapitalske pozicije z vzpostavitvijo izrednega, a začasnega kapitalskega blažilnika na način, da bo njihov količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) do konca junija letos dosegel najmanj devet odstotkov.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je konec lanskega leta dosegla Core Tier 1 v višini 6,3 odstotka, a je uspela količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala do konca junija letos zvišati na 9,8 odstotka, izhaja iz tabele, ki so jo poslali iz NLB.

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) ima še vedno kapitalski primanjkljaj, za odpravo katerega se že izvajajo ustrezne aktivnosti, kot skrajna je predvidena podpora države, so sporočili iz NKBM. Količnik kapitalske ustreznosti Core Tier 1 za skupino NKBM je namreč konec lanskega leta znašal 8,1 odstotka, konec junija pa 7,4 odstotka.

NKBM je pripravila prenovljen akcijski načrt izboljšanja kapitalske ustreznosti, ki predpostavlja, da bo skupina NKBM konec letošnjega leta dosegla količnik kapitalske ustreznosti Core Tier 1 v višini najmanj devet odstotkov. Omenjeni načrt sicer predvideva komibinacijo prodaje Zavarovalnice Maribor, odkup podrejenih instrumentov in dokapitalizacijo.

V kapitalsko vajo je bilo prvotno vključenih 71 bank. Zaradi ločene obravnave in spremljanja 10 bank (šestih grških in še štiri druge - Öestrerreichische Volksbank, Dexia, West LB in Bankia, ki so že vključene v proces restrukturiranja) se končna ocena nanaša na 61 preostalih bank.

Na končno poročilo se je takoj odzval evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier, ki ga veseli, da so finančne injekcije okrepile sposobnost bank za vzdržno financiranje gospodarstva in niso prispevale k zmanjševanju finančnega vzvoda, kot so se bali nekateri. To je po njegovih besedah "pravi napredek".

Končno poročilo o dokapitalizaciji bank sicer po komisarjevih navedbah prinaša pomembne podrobnosti o razmerah v evropskem bančnem sektorju - od decembra lani do junija letos je bilo v banke vbrizganega nič manj kot 200 milijard evrov kapitala s ciljem utrditve finančne stabilnosti.

Barnier je tudi zadovoljen, da namerava Eba obnoviti priporočilo, naj imajo banke devet odstotkov najkakovostnejšega temeljnega kapitala (Core Tier 1), ko bo sprejet zakonodajni sveženj o kapitalski ustreznosti 8300 evropskih bank. Ob tem je članice unije pozval, naj se pri sprejemanju zakonodaje podvizajo.

Poleg tega je komisar izpostavil, da poročilo kaže na dobro usklajevanje med Ebo in nacionalnimi nadzorniki, ter poudaril, da bi moral ta evropski organ za bančni nadzor še naprej igrati svojo vlogo usklajevalca pravil za banke, še posebej z načrtovanim enotnim pravilnikom za evropske banke.