Izsledki poročila, ki ga pripravlja Evropska komisija za Evropski svet, stresnih testov opozarjajo, da je treba posodobiti varnostne sisteme na skoraj vseh evropskih jedrskih elektrarnah. Strošek popravil naj bi se gibal okoli 25 milijard evrov, o čemer smo že pisali v članku Stresni testi odkrili šibke točke na skoraj vseh evropskih nuklearkah.

"Pregledi elektrarn so pokazali, da so varne, je pa seveda še cela vrsta možnih izboljšav, ki bodo varnost še izboljšale. Komisija pa je v poročilu predvsem poudarila, da so stresni testi pokazali na stotine pomanjkljivosti,“ je dejal Stritar in dodal, da so minuli teden na seji Evropske skupine regulatorjev za jedrsko varnost (ENSREG) imeli zelo burno razpravo o tem osnutku. "Način sporočanja ugotovitev stresnih testov se nam ni zdel primeren," je še povedal.

NEK med najboljšimi

Stritar pravi, da je bil ob prvem osnutku prijetno presenečen. "Kajti naša elektrarna (Nuklearna elektrarna Krško, op.a.) je bila uvrščena visoko med najboljše! O podrobnostih bom z veseljem poročal, vendar šele potem, ko bo poročilo uradno objavljeno," je razložil vodja prave za jedrsko varnost. Poročilo bo uradno objavljeno v četrtek.

Testi zaključeni že aprila

Zaključno poročilo o mednarodnem pregledu vseh nacionalnih poročil o stresnih testih jedrskih elektrarn po lanski nesreči v Fukušimi na Japonskem je posvetovalna skupina ENSREG potrdila 26. aprila letos. Poročilo navaja, da bi NEK uspešno prestala obremenitve, ki bi jih povzročil potres ali poplave. Opozarja pa, da v NEK niso podali dovolj podatkov prestajanju ekstremnih vremenskih vplivov. Poročilo še ugotavlja, da so vse evropske države naredile veliko za izboljšanje jedrske varnosti svojih jedrskih elektrarn. Celotno poročilo, si lahko preberete na tej povezavi.