"Srbiji se ne mudi več v EU"

"Ne bi smeli hiteti. Na tej poti moramo Srbijo spremeniti zaradi nas samih in ne zaradi Berlina ali Bruslja," je dejala Grubješićeva po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Njena izjava sledi izjavi predsednika države Tomislava Nikolića, ki je konec tedna na kongresu svoje Srbsko napredne stranke dejal, da se "Srbiji ne mudi več v EU", saj jo je desetletje hitenja pahnilo v revščino.

V Evropski komisiji so danes v odzivu na besede srbskih politikov poudarili, da ne komentirajo izjav posameznih politikov, ki se pojavljajo v medijih, še manj tolmačenja medijev, kaj te izjave pomenijo za evropsko prihodnost Srbije ali celotne regije.

Srbija ostaja predana procesu približevanja EU

"Za nas je pomembno to, da imamo jasno idejo o politiki srbskih oblasti glede EU ... pomembno je, da imamo partnerja, ki je predan pristopnemu procesu," je dejal tiskovni predstavnik komisarja za širitev Štefana Füleja, Peter Stano.

Tako srbski predsednik kot premier sta po njegovih besedah na številnih srečanjih s komisijo po prevzemu položajev potrdila, da Srbija ostaja predana procesu približevanja EU.

Časovni okvir pa je po Stanovih besedah popolnoma v rokah države, ki se želi pridružiti EU. "Če želi neka država, teoretično gledano, upočasniti ali pospešiti tempo, je to njena odločitev ... mi vselej poudarjamo, da je kakovost pomembnejša od hitrosti," je še dejal Fülejev tiskovni predstavnik.

Izjav, da je hitenje na poti v EU Srbijo pahnilo v revščino, in ugibanj, kakšne posledice lahko imajo takšne evroskeptične izjave srbskih politikov za celotno regijo, Stano ni želel komentirati.

Srbija je marca dobila status kandidatke za članstvo v EU, nima pa še datuma začetka pristopnih pogajanj. Določili naj bi ga, ko bo Srbija izpolnila pogoje. Med temi sicer izrecno ni priznanja Kosova, kljub temu pa EU od Beograda zahteva "vidno in trajno" normalizacijo odnosov s Prištino.

Komisija bo napredek Srbije ocenila v sklopu letnega širitvenega pregleda, ki ga bo predstavila 10. oktobra. Glavno vprašanje je, ali bo priporočila začetek pristopnih pogajanj in pod kakšnimi pogoji. Zadnjo besedo imajo sicer članice unije, ki odločitve o širitvi sprejemajo s soglasjem.