Prva uredba določa seznam 2100 aromatičnih snovi, ki se lahko uporabljajo v živilih, veljaven za celotno EU. Seznam bo v veljavo stopil 22. aprila 2013, kar pomeni, da bo živilska industrija imela dovolj časa za prilagoditev. Vse snovi, ki jih ni na seznamu, bodo po prehodnem obdobju prepovedane.

Druga uredba ureja predhodne ukrepe za druge arome – na primer iz neživilskih virov – in bo v veljavo stopila že ta mesec (22. oktobra).

Odobrene aromatične snovi bodo z uredbama razvrščene glede na kategorijo živila, h kateremu se lahko dodajajo. Seznam pa bo na voljo tudi potrošnikom, ki bodo lažje prepoznavali aromatične snovi, ki se lahko uporabljajo v živilih.

Aromatična snov je lahko odobrena samo, če na podlagi razpoložljivih znanstvenih dokazov predlagana uporaba ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnika ali če njena uporaba ne zavaja potrošnika. Za odobritev aromatičnih snovi je mogoče upoštevati tudi druge pomembne dejavnike, ki lahko med drugim vključujejo etične, tradicionalne in okoljske dejavnike.

Če se na trgu pojavi živilo z nedovoljeno aromatično snovjo, morajo nacionalni organi za nadzor živil zagotoviti njegov umik s trga. O snovi pa bi morali preko evropskega sistema hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF) obvestiti tudi Evropsko komisijo in druge države članice.