Nemška ministrica ocenjuje, da program ni le izraz evropske solidarnosti, ampak bo Nemčiji tudi pomagal zapolniti vrzel, s katero se sooča na področju kvalificirane delovne sile.

V okviru programa se bodo sicer zainteresirani kandidati najprej učili nemščine v svoji domači državi, nato pa jim bo Nemčija pomagala najti delo ali pripravništvo na svojem ozemlju. Pomoč pri odpravi jezikovne ovire bo po prepričanju nemške vlade odpravilo največjo oviro, s katero se pri iskanju dela v drugih državah EU srečujejo mladi Evropejci.

Program, ki naj bi sprva tekel dve leti, še mora prestati usklajevanje z nemško industrijo, delodajalskimi združenji in lokalnimi partnerji v državah, katerih državljani se ga bodo lahko udeležili. Letno naj bi pomagal več tisoč mladim.

Nemčija je država, ki se lahko v območju evra pohvali z najnižjo stopnjo brezposelnosti med mladimi, starimi manj kot 25 let. Ta znaša 6,9 odstotka. V drugih državah je brezposelnost med mladimi eden glavnih problemov; v Italiji na primer stopnja brezposelnosti dosega okoli 35 odstotkov, v Španiji in Grčiji pa presega 50 odstotkov.