Po navedbah sindikata so proteste pripravili zaradi "kraje plač in pokojnin".

Portugalski finančni minister Vitor Gaspar je napovedal, da bo vlada zmanjšala proračunske izdatke in hkrati zvišala davek na kapitalske dobičke. Na tak način naj bi vlada zmanjšala primanjkljaj, kar je pogoj za 78 milijard evrov mednarodne pomoči.

Z uvedbo novega davka namerava portugalska vlada premostiti izpad dveh milijard privarčevanih izdatkov, potem ko je ustavno sodišče razsodilo proti odločitvi o ukinitvi 13. in 14. plače za javne uslužbence.

Več deset tisoč Poljakov na protivladnih protestih

V poljski prestolnici Varšavi se je danes na protivladnih protestih, ki so jih pripravili sindikati, katoliška gibanja in politiki, zbralo več deset tisoč ljudi. Po navedbah organizatorjev se je zbralo 100.000 ljudi, policija svojih številk še ni potrdila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protesti so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP še posebej usmerjeni proti novemu zakonu o upokojevanju, ki zvišuje starostno mejo za odhod v pokoj na 67 let za vse. Trenutno je na Poljskem v veljavi zakonodaja, ki predvideva za ženske 60 let, za moške pa 65 let starosti kot pogoj za pokoj.

Med protestniki so tudi konservativni katoliki, ki menijo, da Poljska postaja vedno bolj sekularna država. Protestirajo pa tudi proti ukinitvi katoliške televizijske postaje Trwam. Poljski radiodifuzni svet je namreč zaradi nepreglednosti lastniške strukture nedavno televizijski postaji odvzel licenco za oddajanje.

Poljska je edina članica EU, ki je po začetku finančne svetovne krize ohranila gospodarsko rast. Kljub temu se številni od 38 milijonov Poljakov bojijo usodnih posledic zaradi slabih gospodarskih obetov v tistih državah EU, ki so trgovinske partnerice Poljske. Lani je Poljska zabeležila 4,3-odstotno gospodarsko rast, za letos pa je napovedano, da se bo rast znižala na 2,5 odstotka. V prihodnjem letu Poljski napovedujejo 2,2-odstotno gospodarsko rast, navaja AFP.

Kljub gospodarski stabilnosti na Poljskem ena od težav ostaja brezposelnost, ki je trenutno okoli 12-odstotna.

Poljska vlada pod vodstvom Donalda Tuska je na oblasti od leta 2007.