Montijeva koalicija je v avgustu sprejela zmerne ukrepe zmanjševanja javnega sektorja, ki so mu že zamrznili plače za več kot dve leti, zmanjšali so tudi financiranje zdravstvenega zavarovanja.

Protestni shod je ohromil promet v italijanski prestolnici. Organizatorji so sporočili, da se je policijsko strogo varovanega protesta udeležilo približno 30.000 ljudi, med drugim tudi dijaki in študentje, ki so protestirali proti zvišanju stroškov vpisa na univerze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Univerzitetni profesorji, uslužbenci javne administracije in zdravstveni delavci so prek sindikatov najavili tudi začasno prenehanje z delom, da bi s tem izrazili podporo stavki, slednji naj bi se pridružili tudi komunalni delavci.

''Trenutno ne vidim nikakršne prihodnosti, ki bi nam vlivala kakršnokoli upanje, še posebej ne mladim,'' je za Reuters dejal eden od udeleženih na pohodu po Rimu, nekdanji vojak Emilio Amiraglia.

Da se Italija ne bi znašla v enakem položaju kot Grčija, je Monti po prevzemu vlade od Silvia Berlusconija preteklo leto namreč sklenil povišati davke in znižati pokojnine, Italijane pa je podvrgel ''žrtvam brez primere''.