Španija sicer še vedno ni zaprosila za sprostitev prvega, 30 milijard evrov vrednega obroka posojila za pomoč bankam, ki ji je na razpolago od julija.

Gre za prvi obrok v sklopu prvega programa do 100 milijard evrov pomoči, namenjene izključno bankam. A ob tem so se začeli pojavljati namigi, da bo država morda potrebovala celoten paket pomoči, ne le za banke.

Vlada v Madridu naj bi bila zadržana do tovrstne pomoči, dokler ne bodo znani pogoji zanjo. In prav v izogib takšnemu reševanju naj bi danes predložila nove varčevalne ukrepe, napoveduje francoska tiskovna agencija AFP.

Španijo je sicer v torek in sredo zajel val stavk in zborovanj proti varčevanju, na katerih so izbruhnili tudi izgredi s policijo. Pri tem je bilo v torek v Madridu poškodovanih več deset ljudi, več so jih aretirali.

Poleg tega se vlada konservativnega premiera Mariana Rajoya sooča z odcepitvenimi težnjami svoje nekdaj najbogatejše pokrajine Katalonije, kjer so v torek za 25. november sklicali predčasne regionalne volitve, v sredo pa napovedali še referendum o neodvisnosti.

Ob tem je španska centralna banka v mesečnem poročilu v sredo opozorila, da se recesija v Španiji še poglablja. Dostopni podatki po mnenju centralne banke kažejo, da gospodarska aktivnost v tretjem četrtletju znatno upada, finančni pritiski pa ne popuščajo.

V drugem četrtletju je španski bruto domači proizvod (BDP) upadel za 0,4 odstotka, medtem ko je v dveh predhodnih četrtletjih upadel za 0,3 odstotka. Stopnja brezposelnosti se je v Španiji dvignila na 24,6 odstotka.

Skrbi, povezane s finančnim stanjem Španije, so sredi tedna znova stopile v ospredje tudi na evropskih borzah. Donos do dospelosti španskih 10-letnih obveznic se je na sekundarnem trgu močno zvišal in presegel mejo šestih odstotkov.