Letni proračun francoske nacionalne skupščine sicer znaša 500 milijonov evrov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim poslanci poslej ne bodo smeli več potovati v prvem razredu na vlakih, na letalih pa ne v poslovnem razredu, če let traja manj kot pet ur. Vozni park bodo obnavljali izključno s hibridnimi ali električnimi vozili.

Francoski poslanci poleg plače v višini nekaj čez 5100 evrov neto na mesec dobijo še povrnjene stroške za delovanje v višini dobrih 6400 evrov mesečno. Bartolone je napovedal, da bodo morali poslanci poslej dokazovati, da denar res porabijo za poslansko delo. Pogosto se namreč pojavljajo dvomi o tem, ali poslanci sredstva res porabijo namensko.

Sredstva, ki jih posamezen poslanec ne bo porabil, bodo na koncu mandata parlamenta vrnili v proračun nacionalne skupščine. Francoska vlada, ki bo ta petek predstavila proračun za leto 2013, je po nastopu mandata plače predsednika, premiera in ministrov že znižala za 30 odstotkov.

Predsednik Francois Hollande želi v novem proračunu privarčevati 30 milijard evrov, v glavnem preko zvišanja davkov, da bi Francija prihodnje leto proračunski primanjkljaj znižala pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.

Gospodarsko razpoloženje v Franciji vse bolj upada

Gospodarstveniki v Franciji so vse manj optimistični glede obetov za svoje poslovanje. Gospodarsko zaupanje, ki ga meri francoski statistični urad INSEE, je septembra upadlo na najnižjo raven v zadnjih treh letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vrednost kazalca gospodarskega razpoloženja se je v devetem mesecu letos spustila za eno točko na 86 točk. To je najnižja raven od septembra 2009, ko je bil kazalec pri 85 točkah.

Natančnejši podatki so pokazali izboljšanje razpoloženja v storitvenem sektorju, stabilnost v predelovalnem in padce v gradbeništvu ter prodaji na drobno in na debelo. Analitiki opozarjajo, da podatki ne kažejo na nikakršno stabilizacijo ali izboljšanje.

V predelovalnem sektorju je kazalec razpoloženja dosegel vrednost 90 točk, kar je nespremenjeno v primerjavi z avgustom in s tem še vedno precej pod dolgoletnim povprečjem (100 točk). Menedžerji v sektorju so bolj negativno ocenili dosedanjo aktivnost, medtem ko se je vrednost naročil zvišala, še poroča AFP.