Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je prejšnji teden obljubil, da bo v primeru zmage na volitvah prihodnje leto odpravil nepremičninski davek, ki ga je uvedla Montijeva vlada, medtem ko želijo nekateri člani levosredinske Demokratične stranke omiliti reformi pokojninskega sistema in trga dela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar OECD Angel Gurria svari pred takšnimi obljubami. "Rad bi poudaril, da je treba prehoditi celotno pot, ohraniti hitrost in zagotoviti kontinuiteto reform v prihodnjih letih. Skušnjavi, ki jo predstavljata pot nazaj in rušenje reform, pravim 'ne'," je bil jasen.

Gurria je v Rimu predstavil poročilo, v katerem OECD ugotavlja, da bi morale reforme Montijeve vlade k rasti italijanskega bruto domačega proizvoda v prihodnjih desetih letih prispevati štiri odstotne točke. Zavzel se je za nadaljnje ukrepe, tudi v boju proti korupciji, ki v Italiji velja za velik problem.

Monti, spoštovan ekonomist in nekdanji evropski komisar, ki je Berlusconija na položaju zamenjal lani, je dejal, da je ravnanje nekaterih političnih strank "razumljivo, vendar neopravičljivo". Obljubil je, da bo vlada z nepriljubljenimi reformami nadaljevala. Gurria je ob tem dejal, da gre za "pravega moža na pravem mestu ob pravem času".

Monti je glede prihodnosti svoje države optimističen. "Italija ni več med tistimi članicami EU, ki ogrožajo stabilnost območja evra," je dejal in dodal, da je njegova vlada uveljavila pomembne strukturne reforme in varčevalne ukrepe. "Brez teh ukrepov bi izgubili našo suverenost," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še dodal prvi mož italijanske vlade.