Hollande je na srečanju poudaril, da je evropska enotnost edini način za izhod iz dolžniške krize, v kateri se je znašlo območje evra. "Edini odgovor na krizo je Evropa," je dejal. Govoril je v francoščini, govor pa zaključil z nekaj nemškimi besedami.

Da so se Evropejci združili, da bi bili srečni, pa je povedala kanclerka Merklova, ki je svoj govor v nemščini zaključila s stavkom v francoščini. General de Gaulle je sicer pred 50 leti svoj govor izrekel v nemščini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Merklova je še poudarila, da imata Nemčija in Francija posebno odgovornost za nadaljnji razvoj Evrope in za to, da bodo tudi prihodnje generacije imele delovna mesta.

Govora je bilo tudi o bančnem nadzoru

Srečanje je bilo sicer v prvi vrsti ceremonialno, a sta državnika načela tudi nekatera pereča vprašanja, med drugim vzpostavitev bančnega nadzora v območju evra in načrtovano združitev evropskega letalskega proizvajalca EADS in britanskega izdelovalca vojaške opreme BAE.

Glede slednjega na srečanju po pričakovanjih ni bila sprejeta nobena odločitev, bosta pa Pariz in Berlin po besedah Merklove združitev v sodelovanju s podjetjema natančno in skrbno preučila. "Vemo, da bo treba kmalu dati odgovor," je dejala. Podjetji imata namreč do 10. oktobra čas, da projekt končata ali ga opustita.

V obeh državah so napoved združitve podjetij sprejeli precej previdno. V Parizu so napovedali, da bodo odločitev sprejeli, ko bodo znane vse podrobnosti. Podobno so ravnali v Berlinu, kjer nekateri menijo, da bi bilo večje podjetje bolj konkurenčno na svetovnem trgu, drugi pa se bojijo, da bo na ta račun prišlo do ukinjanja dobrih delovnih mest.

Francija in Nemčija imata večinski delež v EADS, medtem ko ima Velika Britanija zlato delnico v BAE, kar ji omogoča, da da veto na projekte, ki bi bili po njeni oceni škodljivi za javni interes.

Merklova in Hollande sta govorila tudi o vzpostavljanju nadzora nad bankami v EU. V Parizu se zavzemajo za to, da bi Evropska centralna banka že z januarjem začela nadzorovati vseh 6000 bank v območju evra, medtem ko bi v Berlinu raje, da ima ECB nadzor le nad večjimi bankami, poleg tega pa nasprotujejo hitenju.

Pogovori v dobrem vzdušju

Kot je na novinarski konferenci danes zatrdila Merklova, med državama ni razlik, je pa poudarila, da nima smisla nečesa delati na hitro, če to ne bo delovalo.

Hollande pa je dejal, da bi bilo "najbolje čim prej" vzpostaviti bančni nadzor v EU, čeprav se je strinjal, da je v procesu potrebnih več korakov. Ključno vprašanje je, kako narediti, da bi lahko vključili kar največje število bank, je dodal.

Kanclerka je še dejala, da imata s francoskim predsednikom prijateljski odnos, Hollande pa je poudaril, da so pogovori potekali v dobrem vzdušju.

Njune odnose je sicer v začetku obremenjevalo dejstvo, da je kanclerka v predvolilni kampanji odločno podpirala Hollandovega nasprotnika, nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, s katerim sta prihajala iz iste politične skupine.