Embargo je Evropska unija sprejela po nasilnem zatrtju protestov na pekinškem Trgu nebeškega miru leta 1989. Evropski viri so pred srečanjem za BBC med drugim povedali, da glede embarga niso na istem bregu s Kitajsko.

Jiabao se danes še zadnjič pogovarja predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Njegova vlada je z EU sicer gojila dobre odnose.

Evropsko stran skrbi, da bo nova kitajska oblast bolj osredotočena na nacionalna kot mednarodna vprašanja. Konkretno jo "izjemno skrbi" spor med Kitajsko in Japonsko glede otokov v Vzhodnokitajskem morju, češ da pomeni nevarnost za stabilnost v regiji.

Med glavnimi točkami razhajanja med stranema so protidumpinška preiskava glede sončnih panelov, ki jo je v začetku meseca sprožil Bruselj, evropski načrti za vključitev letalstva v shemo trgovanja z izpusti in Sirija.

Kitajska druga največja trgovinska partnerica EU

Kot že večkrat v preteklosti tudi tokrat ne bo novinarske konference voditeljev EU in Kitajske. EU naj bi se tako odločila, ker naj bi kitajski diplomati postavljali pogoje, nesprejemljive za evropsko stran. Kitajska je za ZDA druga največja trgovinska partnerica EU. Kitajska največ izvaža v EU, po uvozu pa je zanjo unija za Japonsko na drugem mestu. Med članicami EU je največja trgovinska partnerica Kitajske Nemčija.

Slovenija je v prvi polovici letošnjega leta na Kitajsko izvozila za 73 milijonov evrov blaga, iz Kitajske pa ga je uvozila za 448 milijonov evrov, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostata.

Kaj bo po odhodu?

EU sicer precej skrbi, kako bo po odhodu Wena, saj so se odnosi med stranema v času njegovega mandata bistveno okrepili. Predvsem jo skrbi vpliv spora med Kitajsko in Japonsko na stabilnost v regiji, a na današnja vprašanja v povezavi s tem je dobila le pojasnilo kitajskih stališč.

Barroso je kot najpomembnejši dosežek tokratnega vrha izpostavil potrditev odločenosti za dogovor o sporazumu o naložbah, h kateremu sta se sicer strani zavezali že pred sedmimi meseci, na prejšnjem vrhu v Pekingu.

Poleg tega je Evropska komisija danes s Kitajsko podpisala sporazum o financiranju, ki naj bi spodbujal zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov na Kitajskem. A razhajanja glede evropskih načrtov za vključitev letalstva v shemo trgovanja z izpusti ostajajo.

Vse omenjeno so sicer voditelji izrekli v govorih ob koncu poslovnega dela vrha EU in Kitajske, tradicionalne novinarske konference namreč, kot že večkrat v preteklosti, niti tokrat ni bilo, saj naj bi kitajska stran postavljala pogoje, ki so bili za evropsko nesprejemljivi.

Še ena točka razhajanj je Sirija, o kateri je bilo govora, premika pa ne. EU je Kitajsko, ki poleg Rusije preprečuje odločnejše ukrepanje mednarodne skupnosti proti sirskemu režimu, pozvala, naj podvoji prizadevanja za rešitev krize v Siriji.

Van Rompuy in Barroso sta se tega problema dotaknila le v skupni pisni izjavi, v kateri sta zapisala, da je za EU "spoštovanje temeljnih pravic na Kitajskem in drugod po svetu zelo pomembno", ter izrazila zaskrbljenost zaradi "omejevanja svobode izražanja in razmer v Tibetu".