Zelena luč, ki jo je paktu dala vlada, je odprla pot za uradno ratifikacijo v parlamentu, do katere naj bi prišlo naslednji mesec, čeprav temu močno nasprotujejo v Hollandeovi levi koaliciji. Paktu nasprotuje tudi vedno več Francozov, ki postajajo vse bolj skeptični do Evropske unije, poroča Reuters. Francoski volivci so do predlogov o varčevalnih ukrepih negativno nastrojeni tudi zaradi rekordne nezaposlenosti v zadnjih 13 letih.

Ayrault je sicer rekel, da je razume zadržke mnogih levih članov parlamenta, a je na socialiste in parlamentarne zaveznike apeliral, naj predlog vseeno podprejo, da vlada ne bo rabila računati na konservativne člane Sarkozyjeve stranke UMP.

"Še vedno obstajajo skeptiki in tisti, ki so sporazumu sovražni. Moj cilj in cilj vlade je, da prepričamo kar se da veliko število,“ je na tiskovni konferenci povedal Ayrault. "Močnejša kot bo podpora paktu, močnejši bo glas Francije in lažje bo delo v smeri reorentacije Evrope. Tisti, ki verjamejo v Evropo, tisti, ki so resnično Evropejci, bodo vedeli, kako izpolniti svoje obveznosti."

Melenchon: Če se bo število brezposelnih povečalo bomo doživeli kolaps

Da bi sporazum dobil želeno podporo pa namerava vlada od fiskalnem paktu na glasovanje ponuditi tudi Hollandejev predlog za rast v EU, ki je bil dogovorjen med prvim vrhom EU junija. Kljub temu množična podpora socialistov ni zagotovljena.

Po premierjevih besedah pa mora tudi Francija poskrbeti za uravnoteženje javnih financ. Država se je namreč zavezala, da bo letošnji javnofinančni primanjkljaj, ki naj bi dosegel okoli 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto znižala na tri odstotke BDP, leta 2017 pa proračun uravnotežila.

Tega ne delamo zaradi fiskalnega pakta, temveč zaradi "naših lastnih interesov", je dejal Ayrault. Vodja skrajne levičarske Leve fronte Jean-Luc Melenchon je opozoril pred "kolapsom" do katerega naj bi lahko prišlo, če bi se število brezposelnih, ki je zdaj pri treh milijonih, še zviševalo. Skladno s tem se je zavzel za referendum o fiskalnem paktu.

Tudi voditeljica francoske skrajno desničarske stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen je pozvala k odločenosti Francozov, da ostanejo suveren narod.