"Izrazil sem zaskrbljenost, da je treba v pogajanjih o sporazumu o gospodarskem partnerstvu razrešiti še nekaj ključnih vprašanj," je dejal Zuma po pogovorih s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyjem in šefom Evropske komisije Josejem Manuelom Barossom.

"Ta situacija je vsekakor nevzdržna, vendar seveda verjamemo, da bomo rešili vsa vprašanja, ki terjajo našo pozornost," je poudaril Zuma, ki se je zavzel za več razumevanja in prožnosti na strani EU.

EU je največja trgovinska partnerka Južnoafriške republike - trgovina s povezavo je v letu 2010 predstavljala skoraj tretjino njene blagovne menjave. Je tudi njena največja donatorka, saj zagotavlja približno 70 odstotkov vse pomoči.

Prizadevanja za sklenitev sporazuma o gospodarskem partnerstvu s 15 državami SADC, med katerimi so tudi nekatere najrevnejše na svetu, do leta 2013 so se znašla v slepi ulici.

Barosso je danes dejal, da je Južnoafriška republika "iskreno" zavezana sklenitvi sporazuma. Ob tem je izrazil upanje, da bo na novem krogu pogovorov, ki naj bi potekal še letos, dosežen napredek. Točen datum pogajanj še ni določen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vir pri EU je pred prihodom Zume v Bruselj povedal, da Južnoafriška republika zahteva večji dostop do trgov EU za svoje kmetijske pridelke, vključno z vinom. Po navedbah diplomatskega vira je Bruselj dal ponudbo, zdaj pa čaka na odgovor.

Od dogovora bi imele sicer največ koristi najrevnejše države, kot sta Namibija in Bocvana, še piše AFP.