Komisarka Damanakijeva je ob današnjem ogledu ribiške flote v Izoli pojasnila, da razume težak gospodarski položaj držav članic, hkrati pa je poudarila, da je treba ob izkoriščanju naravnih virov le-te tudi spoštovati zaradi naše lastne prihodnosti.

Leta 2006 so t.i. sredozemska pravila vse članice EU in Evropska komisija sprejele soglasno, je spomnila in dodala, da moramo omenjena pravila implementirati, "seveda na fleksibilen način, vendar jih moramo implementirati".

Dodala je, da so za ribiški sektor že zagotovili 21 milijonov evrov. Slovenija je že absorbirala 40 odstotkov te vsote, skupaj pa si prizadevajo, da bi uspeli počrpati tudi preostalo vsoto. S tem denarjem bodo ribičem in njihovim družinam dali na razpolago dodaten vir prihodkov in pomagali ustvariti nova delovna mesta v ribiškem sektorju, je še navedla Damanakijeva.

Bogovič: Ribolova ne bi smeli izvajati v pasu do treh milj od obale

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič pa je opozoril, da v skladu z omenjenimi pravili ribiči ulova ne bi smeli izvajati v pasu do treh milj od obale. Glede na omejenost slovenskega morja pa bi to "praktično pomenilo, da bi Slovenijo izbrisali z zemljevida ribiških dežel". Poleg tega bo del ribiške flote šel v razrez, posledično pa bi ulov, ki je lani znašal okoli 700 ton rib, ob hkratni dosledni uveljavitvi novih pravil lahko padel na komaj okoli 100 ton letno.

Z ribiči in nevladniki so po Bogovičevih besedah našli kompromis o možnih izjemah, ki bi veljala v slovenskem morju in ki so ga danes tudi predstavili komisarki.

Bistvena želja slovenske strani bi bila zagotoviti nadaljnji ulov rib v pasu od 1,5 milje od obale, ob zmanjšanju števila ladij pa bi še naprej uporabljali mreže enake velikosti. "Tu bomo poskušali v načrtu upravljanja tudi pokazati te rešitve, da s takšnim tipom ribolova, kot je pri nas, ne bomo vplivali na stanje v morju," je še ocenil Bogovič.

Predstavnik ribičev ni bil zadovoljen

Predstavnik ribičev Silvano Radin pa nad obiskom evropske komisarke ni bil povsem zadovoljen. Komisarka je po njegovih besedah namreč dejala, da jim bodo poskušali preko pristojnih služb pomagati, vendar da je treba spoštovati evropsko direktivo.

Ob tej priložnosti je skupina predstavnikov nevladne organizacije Alpe Adria Green mnistru Bogoviču izročila pismo, v katerem ga opozarjajo na škodljivost umestitve plinskega terminala v Tržaški zaliv in poudarjajo, da Slovenija ne sme popustiti pritiskom Italije po postavitvi terminala.