Španija sicer še vedno ni zaprosila za sprostitev prvega, 30 milijard evrov vrednega obroka posojila za pomoč bankam, ki ji je na razpolago od julija. Gre za prvi obrok v sklopu prvega programa do 100 milijard evrov pomoči, namenjene izključno bankam.

Španski gospodarski minister Luis de Guindos je minuli konec tedna na Cipru dejal, da bodo najverjetneje potrebovali največ 62 milijard evrov, kar se sklada z ocenami, ki jih je Fekterjeva podala za avstrijski časnik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Fekterjeva, ki je do držav v težavah ponavadi precej stroga, se je dotaknila tudi razmer v Grčiji in nepričakovano izrazila prepričanje, da bo Grčija svoje težave sposobna rešiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Idejo, da bi grški program (izvajanja reform) preložili za leto ali dve, smo zavrnili. Zelo jasno smo povedali, da to ne bo šlo. Atenam je to dalo misliti. Vlada je začela intenzivno pripravljati ukrepe za leto 2013, da bi nadoknadili, kar so zamudili letos. Dali jim bomo še nekaj tednov časa," je dejala ministrica.

Predstavniki Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Evropske centralne banke in EU naj bi oktobra objavili poročilo o stanju grških javnih financ. Prva dama IMF Christine Lagarde je v petek dejala, da bi morali razmisliti o možnosti, da bi Grčiji dali več časa za uresničitev zastavljenih ciljev.

Grčija je po več kot dveh letih varčevanja in reform še vedno pod pritiskom, naj reže še več. Da bi dobila naslednji, 31-milijardni obrok, ki je zadržan in ga potrebuje v izogib bankrotu, mora v letih 2013 in 2014 najti še za 11,5 milijarde evrov prihrankov in konkretno prikazati, kako bo do njih prišla.

Novi varčevalni ukrepi še bolj podžigajo jezo Grkov. Danes so zaradi stavke zaprte bolnišnice, univerze in sodne dvorane, poroča nemška tiskovna agencija dpa.