Nekaj dni po ugodni odločitvi nemškega ustavnega sodišča o veljavnosti stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM), so se na Cipru srečali evropski finančni vodje. Vzdušje na sestankih je po poročanju portala Euractiv precej bolj sproščeno, kot na prejšnjih srečanjih. Optimizem potrjuje tudi izjava sicer neizprosne prve dame Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, ki je danes povedala, da bi bilo vrednost razmisliti o podaljšanju časa tudi za grške reforme.

Avstrijska finančna ministrica Maria Fekter je dejala, da obstaja precejšnja možnost, da bo Grčija dobila več časa za rešitev svojih težav, ne bo pa dobila več denarja. "To je logično, saj zdaj ne bi imelo smisla Grčijo poriniti v bankrot," je še povedala Fekterjeva.

Srečanje na Cipru sicer verjetno ne bo prineslo konkretnih odločitev, Grški politiki pa upajo, da bodo zaključki srečanja vplivali na končno odločitev evropske trojke o podaljšanju časa, za katerega si v Grčiji tako močno prizadevajo.

V Grčiji zaradi stavke zaprta vrata sodišč, bolnišnic in univerz

V Grčiji so danes zaradi stavke ostala zaprta vrata sodišč, bolnišnic in univerz. Gre za zadnjo v vrsti stavk proti varčevalnim ukrepom, ki so pogoj za mednarodno pomoč obubožani državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več kot 22.000 zdravnikov v javnih ustanovah stavka iz protesta proti neplačanim naduram. Ob tem so napovedali, da bodo med stavko obravnavali samo nujne primere.

Zaradi znižanja plač nameravajo do konca meseca stavkati tudi grški univerzitetni profesorji in sodniki. Sindikati javnih uslužbencev so sicer vsedržavno stavko sklicali za 26. september.

Grška vlada si prizadeva končati 11,5 milijarde evrov vreden varčevalni paket, kot to zahtevajo Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad v zameno za nujno potrebna posojila.