Dober teden za Evropo, gremo v pravo smer

"Zdi se, da se je nedavno veliko stvari postavilo na pravo mesto," je ocenil predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi. Pri tem se po njegovih besedah morda celo preveč poudarka daje dejanjem ECB, saj so "pozitivni učinki" na finančnih trgih posledica kombinacije ukrepov in reform.

"To je bil res dober teden za Evropo," je zadovoljen tudi evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn, ki ocenjuje, da "gremo v pravo smer".

Sedaj ne smemo zadremati

A obenem je komisar opozoril, da države nikakor ne smejo zadremati, temveč je potrebno "dosledno in odločno ukrepanje" tako območja evra kot celote kot prav vsake posamezne države, tako za ureditev javnih financ kot za izvedbo strukturnih reform.

"Val reform je zajel Evropo, na primer Italijo in Španijo, kjer odločno ukrepajo," je dejal Rehn. Slovenije ni omenil, a poziv k reformam velja za vse članice.

O Sloveniji niso govorili

Slovenija ni bila na dnevnem redu današnjega zasedanja finančnih ministrov območja evra, pa tudi ob robu naj ne bi bilo kaj dosti govora o njenih težavah.

"Ne, na evroskupini o Sloveniji ni bilo govora, tu in tam so vprašanja o našem napredku, a o tem sta premier in finančni minister že veliko povedala," je državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec odgovoril na vprašanje, ali je bila Slovenija kakor koli omenjena in ali je kdo izrazil zaskrbljenost zaradi razmer v državi.

Vse države se trudijo za dosego finančne stabilnosti

Tudi avstrijska finančna ministrica Maria Fekter je v odgovoru na novinarsko vprašanje dejala, da so danes govorili le o državah, ki so v programu pomoči, kar pa Slovenija in Italija nista. Ob tem je dodala, da se vse države trudijo ukrepati za dosego finančne stabilnosti.

Sicer pa je Evropska komisija danes na zasedanju evroskupine predstavila napoved gibanj v naslednjem letu, ki kaže, da bo gospodarsko okrevanje v prihodnjem letu nekoliko počasnejše, kot se je prej domnevalo, je povedal državni sekretar Krušec.

Kako bodo slabši gospodarski obeti vplivali na načrtovane ukrepe in reforme v Sloveniji, je po Kruščevih besedah sedaj nemogoče povedati, saj bo komisija novo napoved objavila 7. novembra, do takrat pa se ne ve, kakšni bodo obeti za Slovenijo.

Olajšanje in optimizem sta posledica pozitivnega odziva trgov na napoved ECB, da bo v nujnih primerih in pod strogimi pogoji spet pomagala pri reševanju krize z odkupovanjem državnih obveznic ranljivih držav, ter zelene luči nemškega ustavnega sodišča zagonu stalnega reševalnega mehanizma.