Parlament je zaskrbljen tudi zaradi nove zakonodaje v Rusiji, ki omejuje pravico do protestov in do svobodnega izražanja mnenj.

Obsodba članic Pussy Riot na dve leti zapora v delovnem taborišču je nesorazmerna in je odraz "političnega omejevanja in preganjanja opozicijskih aktivistov", meni Evropski parlament, ki je skupino Pussy Riot predlagal tudi za nagrado Saharov, ki jo podeljujejo borcem za človekove pravice in demokracijo.

V Strasbourgu so ruskega predsednika Vladimirja Putina pri tem pozvali k spoštovanju obljub, da bo okrepil pravno državo v Rusiji. Hkrati so pozvali EU, naj pritiska na ruske oblasti, da bodo izvajale standarde Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) glede človekovih pravic, demokracije, vladavine prava in neodvisnosti sodstva, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Moskvi so resolucijo vzeli na znanje, a se z njo ne morejo strinjati, je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass dejal Putinov tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov. "Ni povsem jasno, na katerih informacijah temelji ta dokument in na podlagi kakšne analize so evropski poslanci sprejeli svoje zaključke," je dejal.