Do sestanka vrhovnega organa mehanizma naj bi prišlo ob robu srečanja evroskupine.

Nemško ustavno sodišče je danes pričakovano prižgalo zeleno luč za pristop Nemčije k pogodbi o ustanovitvi ESM.

Države v območju evra so s pogodbo ustanovile mednarodno finančno institucijo, uradno imenovano Evropski mehanizem za stabilnost oziroma z angleško kratico ESM, s sedežem v Luksemburgu.

Namen mehanizma je zbiranje finančnih sredstev in zagotavljanje pomoči članicam območja evra, ki imajo ali jim grozijo resne finančne težave, če je to nujno za zaščito finančne stabilnosti območja evra kot celote in njegovih članic. Vsako pomoč bodo spremljali strogi pogoji.

ESM bo imel svet guvernerjev in svet direktorjev ter generalnega direktorja. Vsaka članica bo za guvernerja imenovala ministra za finance v dveh tednih po začetku veljavnosti pogodbe.

700 milijard evrov kapitala

ESM bo imel 700 milijard evrov kapitala in na začetku skupaj z začasnim mehanizmom do 500 milijard evrov posojilne zmožnosti. ESM bi moral začeti delovati že s 1. julijem, a se je to zaradi presoje nemških ustavnih sodnikov zavleklo. Nemčija je edina članica območja z evrom, ki pogodbe o ustanovitvi sklada še ni ratificirala.

Začetna skupna nominalna vrednost vplačanih delnic je 80 milijard evrov. Delež Slovenije v razdelitvenem ključu za vpis kapitala v ESM je 0,4276 odstotka, tako da bo morala v mehanizem vplačati 342 milijonov evrov začetnega kapitala.

Članice EU, ki niso vključene v območje evra in bodo ad hoc sodelovale pri zagotavljanju finančne pomoči, bodo povabljene na sestanke podpisnic pogodbe o ESM kot opazovalke. Članice ESM so po pogodbi vse sedanje in bodoče članice območja evra.