Enoten nadzornik je po Barrosovih besedah nujen za vse članice območja evra, saj so tveganja povsod, banke so večnacionalne, pravila pa še vedno nacionalna.

Enoten nadzornik vseh 6000 bank v območju evra je temelj bančne unije, ki naj bi se naprej gradila s skupno shemo za zavarovanje bančnih vlog in skladom za reševanje bančnih kriz.

ECB naj bi dobila po predlogih komisije med drugim pristojnost za izdajo in odvzem bančnih licenc, odobritev ali zavrnitev velikih bančnih združitev in tudi za preiskavo bank.

Ena največjih predaj nacionalnih pristojnosti?

Če bo predlog komisije potrjen, bi bila to po ocenah analitikov ena največjih predaj nacionalnih pristojnosti od rojstva evra.

A to je cena, ki bi jo bilo treba po mnenju Bruslja plačati za možnost neposredne dokapitalizacije bank iz evropskega reševalnega sklada in zagon drugega programa ECB za odkup državnih obveznic, torej za uporabo ključnih protikriznih vzvodov.

Za uveljavitev predlogov je potrebna potrditev Evropskega parlamenta in soglasje članic celotne unije. Skeptični so v Berlinu, pa tudi članice brez evra, ki ne želijo pristati v Evropi druge hitrosti.

Podrobneje bo predloge Evropske komisije popoldne ob 14. uri predstavil komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier.

Banka Slovenije: Enoten nadzor bo imel pozitivne učinke

Predlog Evropske komisije o vzpostavitvi enotnega nadzornega mehanizma za vse banke v območju evra po oceni Banke Slovenije prinaša pozitivne učinke. Čeprav bo to predstavljalo dodatno breme za slovenske banke, pa bo doprineslo k uresničevanju cilja prenosa bremena reševanja na bančni sektor kot tudi k povečanju zaupanja javnosti v banke, pravijo.

V Banki Slovenije ocenjujejo, da se bo z enotnim mehanizmom bančnega nadzora za območje evra še okrepilo sodelovanje nacionalnih bančnih nadzornikov oz. centralnih bank z ECB. Zaradi obsega enotnega nadzorniškega mehanizma, ki naj bi zajel vse banke območja evra, je po eni strani predlagan postopen pristop k uvajanju pristojnosti ECB na tem področju, po drugi strani pa je jasno predlagano, da bi morali nacionalni bančni nadzorniki kljub temu ostati pristojni za opravljanje nadzora na dnevni ravni in s tem dopolnjevati ECB pri opravljanju številnih nalog, povezanih z nadzorom bank.

Prenos zasedanja v Evropskem parlamentu lahko spremljate tukaj.