Brezposelnost je ob še vedno šibki konkurenčnosti ena glavnih težav portugalskega gospodarstva, stopnja brezposelnosti pa je pri 15 odstotkih in naj bi se prihodnje leto dvignila še za odstotno točko.

Passos Coelho je v petkovem nagovoru državljanom po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril, da je brezposelnost dosegla nevzdržno raven in da želi vlada s prerazporeditvijo bremen socialnih prispevkov znižati stroške dela ter tako spodbuditi zaposlovanje s strani portugalskih podjetij, ki so zaradi dolgotrajne recesije v zelo težkem finančnem položaju.

Prav vztrajno krčenje portugalskega gospodarstva pa je eden od ključnih razlogov za to, da Portugalski letos najverjetneje ne bo uspelo javnofinančnega primanjkljaja znižati na zastavljenih 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Ravno zato je Passos Coelho napovedal nove varčevalne ukrepe. Upokojenci iz javnega in zasebnega sektorja se bodo morali prihodnje leto tako kot letos odreči 13. in 14. pokojnini, javni uslužbenci pa bodo zaradi znižanja plač ob eno mesečno plačo.

Portugalsko ustavno sodišče je sicer julija odločilo, da je zakon, s katerim je vlada javnim uslužbencem ukinila trinajsto in štirinajsto plačo neustaven, saj krši načelo enakosti.

Do napovedi predsednika portugalske vlade prihaja v trenutku, ko trojka predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), končuje delo. Poročilo naj bi objavila prihodnji teden in od njega bo odvisno novo izplačilo v okviru 78 milijard evrov težkega programa pomoči EU in IMF. Portugalska naj bi tokrat prejela 4,3 milijarde evrov.

Do zdaj je država veljala za pridno in dosledno izpolnjevalko zahtev mednarodnih upnikov in vlada v Lizboni še vedno upa, da se bo Portugalska lahko na trge vrnila septembra prihodnje leto. A zaradi slabih gospodarskih razmer so cilji ogroženi in Passos Coelho je nedavno omenil tudi možnost zvišanja davkov.

Opozicija je zaradi novih načrtov ogorčena, nezadovoljni so tudi koalicijski partnerji vladajoče socialdemokratske stranke.