"ECB je jasno povedala, da bo prihodnost evra v veliki meri določalo politično delovanje in da je pogojevanje zelo pomemben vidik," je Merklova ocenila po srečanju z avstrijskim kolegom Wernerjem Faymannom. "Odgovornost in nadzor ali pomoč in nadzor ter pogoji bodo vedno šli z roko v roki," je poudarila.

Merklova je menila, da imajo politični voditelji evropskih držav dolžnost rešiti politični del težav. "ECB pa igra svojo vlogo znotraj lastnih pristojnosti," je še pojasnila.

Nemška kanclerka se je dotaknila tudi teme Grčije, v katero naj bi prav danes prispeli strokovnjaki trojke - Evropske komisije, ECB in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bodo opravili pregled izvajanja njenega varčevalnega in reformnega programa. Merklova vztraja, da morajo Atene izpolniti svoje dolžnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Grčijo smo spodbudili, naj izpolni svoje dolžnosti, čim prej, tem bolje. Program velja," je bila neomajna Merklova. Je pa dodala, da Grčije ni primerno soditi, dokler trojka ne poda svoje ocene. Faymann je bil sicer do Grkov veliko bolj milosten in je zagovarjal stališče, da se državi za izvedbo varčevalnih ukrepov odobri dodaten čas.

Grčija mora v zameno za izplačilo nove tranše posojila iz drugega rešilnega paketa najti okoli 11,5 milijarde evrov dodatnih prihrankov. Premier Antonis Samaras si želi, da bi se rok za izvedbo teh ukrepov iz sedanjih dveh let podaljšal na štiri, takšni možnosti pa najbolj glasno nasprotuje prav Nemčija.