Merklova je danes poudarila, da je prva odgovornost za razrešitev dolžniške krize v območju evra na ramah politikov. Kljub napovedi ECB, da bo pod določenimi pogoji v neomejenem obsegu kupovala obveznice problematičnih držav z evrom, Merklova po poročanju nemške tiskovne agencije dpa vztraja: "Pomembno je, da mi, politiki, opravimo svojo domačo nalogo."

Trgi morajo znova pridobiti zaupanje v evro

Po srečanju z Rajoyem je nemška kanclerka poudarila, da lahko območje z evrom krizo prebrodi le, če trgi znova pridobijo zaupanje v evro. Načrtov ECB pa ni želela komentirati. "ECB deluje neodvisno in v okviru njenega mandata," je dejala.

ECB pod strogimi pogoji za odkup neomejenih količin državnih obveznic

Kupovanje obveznic s strani EBC gre sicer zelo na roko vladi v Madridu, ki je k temu tudi glasno pozivala. Je pa ECB pripravljena pomagati zgolj pod pogojem, da se država prej po pomoč obrne k začasnemu ali stalnemu skladu za zaščito evra (EFSF/ESM). V španskih medijih so se zato pojavili namigi, da bo Rajoy danes pri Merklovi lobiral, naj Španiji zagotovi čim bolj ugodne pogoje, pod katerimi bi pridobila pomoč.

Merklova: O pogojih, pod katerimi bi Španija dobila pomoč, nisva govorila

Merklova je takšne namige zavrnila. "Nisva govorila o pogojih," je dejala. "Nisem prišla v Madrid, da bi narekovala, katere reforme mora izvesti Španija." Je pa izrazila spoštovanje do reformnih prizadevanj Španije in opozorila, da bo za njihove učinke potreben čas.

Rajoy je na drugi strani pojasnil, da se njegova država še vedno ni odločila, ali bo v Bruselj poslala prošnjo za splošno pomoč. Države z evrom so sicer Madridu že odobrile do 100 milijard evrov pomoči za sanacijo bank.

Je pa španski premier zagotovil, da bo država vztrajala pri reformah. "O tem ne sme biti niti sence dvoma," je dejal. Ob tem pa Rajoy vztraja pri tem, da pri varčevanju izpusti upokojence. "Trenutno nimam namena spreminjati statusa quo upokojencev," je še zatrdil.