Stopnja nezaposelnosti je zrasla na 24,4 odstotkov, iz prejšnjih 23,5 odstotkov, poroča statistični urad ELSTAT. Grška stopnja nezaposlenosti je tako le malenkost nižja od španske, v slednji je bilo junija brez službe kar 24,6 odstotkov ljudi.

Skupno je bilo junija torej 1,2 milijona Grkov brez službe, kar je za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, poroča Reuters in dodaja, da gre za posledico rezov v proračun, ki so kot posledico imeli tudi ogromen val zapiranja korporacij in bankrotov.

Najhujši udarec so čutili mladi med 15 in 24 let, saj je nezaposlenost v omenjeni skupini zrasla za 55 odstotkov, za primerjavo, leta 2008 je bilo v tej skupini nezaposlenih le 20 odstotkov. Od omenjenega leta se je celotna grška ekonomija skrčila za petino, več kot 600 tisoč služb, kar je več kot ena desetina, je bilo izgubljenih v tem procesu.

Policija protestira

Približno 50 članov sindikata grške policije je danes blokiralo vhod v centralo policije za obvladovanje protestov v Atenah, s čimer so protestirali proti novim varčevalnim ukrepom in skušali preprečiti odhod policistov proti Solunu. Tam nameravajo sindikati v soboto ob odprtju grškega trgovinskega sejma organizirati protivladne demonstracije.

(foto: AP)

Po približno dveh urah je posredovala policija za obvladovanje protestov in demonstrante razgnala. Člani sindikata so sicer zahtevali pisno zagotovilo, da se njihove plače ne bodo znižale. Poleg tega so protestirali, ker jim doslej še niso izplačali dodatkov za nočne izmene in nadure za minula leta.

Že v sredo so policisti protestirali pred direkcijo policije v Atenah, pa tudi pred sedežem grškega premierja Antonisa Samarasa.

Policisti nasprotujejo znižanju plač, saj bi v tem primeru mlajši policist zaslužil približno 600 evrov na mesec. Med grškimi javnimi uslužbenci, ki so že dve leti na udaru zaradi varčevanja, bodo novi ukrepi prizadeli predvsem policiste, gasilce in pripadnike obalne straže, ki za danes načrtujejo nadaljnje proteste v Atenah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znižanje plač je del novih varčevalnih ukrepov v višini približno 1,6 milijarde evrov.