Naziv evropskega poslanca leta na določenem področju sta doslej dobila dva Slovenca. Leta 2007 je bila za evropsko poslanko na področju energije izbrana Romana Jordan (EPP/SDS), leta 2008 pa za evropskega poslanca na področju zdravja in varne hrane Lojze Peterle (EPP/NSi).

Revija The Parliament Magazine vsako leto pripravi natečaj in na podlagi nominacij različnih organizacij v EU izbere po tri kandidate v posamezni kategoriji, ki se uvrstijo v ožji krog, zmagovalec v posamezni kategoriji pa je izbran z glasovanjem, v katerem lahko sodelujejo le evropske poslanke in poslanci.

Milan Zver (EPP/SDS) je edini kandidat iz Slovenije, ki se letos poteguje za naziv evropskega poslanca leta v eni od 19 kategorij. Prebil se je v ožji krog treh nominirancev za pomembne dosežke na področju kulture in izobraževanja. Za ta naziv tekmujejo tudi Nemka Doris Pack (EPP) in s skupno kandidaturo Britanca Catherine Stihler in Michael Cashman (S&D).

Poleg kategorije kultura in izobraževanje letos podeljujejo tudi priznanja v kategorijah promet, trgovina, raziskave in inovacije, regionalni razvoj, pravosodje, notranji trg in zaščita potrošnikov, zdravje, enakost spolov, ribištvo, okolje, energija, zaposlovanje in socialne zadeve, gospodarske in denarne zadeve, digitalna družba, razvoj, dobrobit živali, kmetijstvo in razvoj podeželja ter nagrada za izjemne dosežke.

Zver, ki je sicer tudi kandidat na letošnjih predsedniških volitvah v Sloveniji, je po mnenju več mednarodnih neprofitnih organizacij in po mnenju komisije za izbor revije The Parliament Magazine že od začetka svojega mandata zelo dejaven član odbora za kulturo in izobraževanje, so sporočili iz politične skupine EPP.

Zver je bil lani poročevalec Evropskega parlamenta za pobudo Mladi in mobilnost, sicer pa je bil med drugim v imenu svoje poslanske skupine tudi poročevalec na področjih poklicno izobraževanje in usposabljanje, zgodnje izobraževanje v EU, bolonjska reforma in pri strategiji vzgoja in izobraževanje 2020.

Zvera so po navedbah EPP med drugim nominirale organizacije European Agency for Special Needs Education, European Chess Union, Platform of European Memory and Conscience in European Council of Young Farmers.