Evropska komisija tako tržno ravnanje Gazproma preiskuje na Poljskem, Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Bolgariji, Estoniji, Latviji in Litvi, je povedal Antoine Colombani, tiskovni predstavnik komisarja za konkurenco Joaquina Almunie. Pritožbo o domnevnih Gazpromovih tržnih zlorabah je vložila Litva, je dodal. Podrobnosti ni želel razkrivati.

Komisija preiskavo izvaja na treh področjih. Gre za vprašanja, ali je Gazprom oviral prost pretok plina čez države EU, ali je s svojim delovanjem preprečeval odločanje za alternativne ponudnike plina in ali je uveljavljal nepoštene cene, vezane na gibanje cen nafte.

Gazprom zagotavlja, da sledijo vsem zakonodajnim določilom

V ruskem gigantu zagotavljajo, da pri svojem delovanju po Evropi natančno sledijo vsem mednarodnim in nacionalnim zakonodajnim določilom in da je njihovo delovanje na trgu EU popolnoma skladno z ravnanjem drugih proizvajalcev in izvoznikov plina. "Začetek preiskave še ne pomeni, da je do nepravilnosti tudi prišlo," so še sporočili iz Gazproma.

EU letos bolje pripravljena na ponovitev plinske krize

Marlene Holzer, tiskovna predstavnica komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, je danes sicer zatrdila, da je EU letos bolje pripravljena na morebitno ponovitev plinske krize iz leta 2009, ko je zaradi sporov med Ukrajino in Rusijo prišlo do do motenj v dobavi plina v nekatere članice unije.

Prišlo je namreč do izboljšav plinskega omrežja, obenem pa morajo članice EU zagotavljati plinske rezerve za najmanj 30 dni.

Holzerjeva se je dotaknila tudi dvostranskih pogodb med Gazpromom in posameznimi članicami povezave ali evropskimi energetskimi družbami. Zatrdila je, da morajo te ustrezati pravilom evropske energetske zakonodaje. Ta med drugim določa, da je cena plina iz enega omrežja za vse enaka, brez popustov za določene uporabnike. V nasprotnem primeru grozijo novi postopki Bruslja.

Tretjina uvoženega zemeljskega plina pride iz Rusije

EU sicer uvozi približno 80 odstotkov vsega zemeljskega plina, ki ga potrebuje, od tega ena tretjina pride iz Rusije, ki je v preteklosti že pogojevala pogoje uvoza. Z gradnjo plinovodov Severni in Južni tok se bo ta energetska vezanost na Rusijo kljub najdbam t.i. plina iz skrilavcev in uvozu utekočinjenega zemeljskega plina še okrepila.

Preberite še:

Evropska komisija preiskuje Gazprom zaradi možne zlorabe položaja na trgu