Stopnja brezposelnosti med mladimi se bo v prihodnjih letih zvišala

"Kriza v območju evra traja že drugo leto, njeni vplivi pa se širijo in zaustavljajo gospodarstva od vzhodne Azije do Latinske Amerike," ugotavlja poročilo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP. V prihodnjih letih se bo tako stopnja brezposelnosti med mladimi zvišala kljub pričakovanjem, da bo v kriznih državah območja z evrom nekoliko upadla.

"Pričakovani upad brezposelnosti med mladimi v razvitih državah predvidoma ne bo dovolj, da bi znižal globalno stopnjo," poudarja ILO. V razvitem svetu naj bi se sicer stopnja brezposelnosti med mladimi z letošnje, ki znaša 17,5 odstotka, do leta 2017 znižala na 15,6 odstotka.

A tudi to ni razlog za praznovanje, pravijo na ILO. Upad brezposelnosti bo namreč v večji meri posledica umika razočaranih mladih s trga dela kot pa njihove boljše zaposlenosti.

Velike razlike med državami: V Španiji in Grčiji 50-odstotna brezposelnost, v Nemčiji in Švici 10-odstotna

ILO ob tem izpostavlja še, da prikaz po regijah prikriva velike razlike med posameznimi državami. Tako na primer v Evropi Španija in Grčija beležita več kot 50-odstotno brezposelnost med mladimi, medtem ko je v Nemčiji in Švici brez dela le vsak deseti mlad človek.

Ker obstaja veliko tveganje, da se globalno gospodarstvo do konca leta znajde pred novo recesijo, ILO poziva države k okrepljenemu boju proti brezposelnosti med mladimi. "ILO poziva k natančno odmerjenim ukrepom, s katerimi bi izboljšali stanje na trgu dela, še posebej za mlade," izpostavlja poročilo. Organizacija izpostavlja še, da so stroški takšnih ukrepov občutno nižji od stroškov, povezanih z mladimi brezposelnimi ljudmi, ki so trajno izgubili stik s trgom dela.