Sogovornika sta poudarila dobre odnose med državama in skupno prepričanje, da je za rešitev evrske krize nujno spodbuditi gospodarsko rast, k čemur bodo prispevali tudi na ravni Evropske unije dogovorjeni ukrepi z minulega vrha EU.

Hollande je ob tem dejal, da v evro ne smejo več dvomiti, če želijo ponovno vrniti zaupanje finančnih trgov, Monti pa, da za rešitev krize evra ukrepi posameznih držav očitno niso zadostni, ampak so potrebni tudi ukrepi na ravni EU.

Glede Grčije sta se sogovornika strinjala, da bi bilo ob pozitivnem poročilu trojke, torej, če ne bi bila potrebna dodatna sredstva, mogoče sprejeti tudi drugačno časovnico programa. Grška vlada je območje evra namreč nedavno pozvala, naj ji za dve leti na 2016 podaljša rok za izvedbo vseh reform in varčevalnih ukrepov, ki jih zahteva v zameno za posojila.

Monti: Cilj vseh je konsolidacija javnih financ, ki bo privedla do gospodarske rasti

Na novinarsko vprašanje o konkretnih ukrepih za zniževanje brezposelnosti, je Monti odvrnil, da je cilj prav vseh razprav o konsolidaciji javnih financ, zniževanju pribitkov na obveznice in spodbujanju gospodarske rast, zniževanje brezposelnosti.

Glede italijanskega gospodarstva je izpostavil reformo trga dela in pokojninsko reformo, liberalizacijo nekaterih dejavnosti in odpravljanje administrativnih ovir za podjetja, v sredo pa bo vlada s socialnimi partnerji začela tudi pogovore o povečanju produktivnosti in konkurenčnosti gospodarstva.

Hollande je prek 10-odstotno povprečno stopnjo brezposelnosti v EU ocenil kot nesprejemljivo. Kot pomemben ukrep za spodbujanje gospodarske rasti v EU vidi na vrhu sprejeti pakt za rast, ki je državam dal na razpolago konkretna sredstva za nove projekte.

Podobno kot Monti tudi Hollande vidi ključno težavo v nekoliko izgubljenem zaupanju v stabilnost evrskega območja. To zaupanje pa je mogoče povrniti zgolj s konsolidacijo javnih financ, meni Hollande.

Hollande: Sirija potrebuje novo vlado

Monti in Hollande sta spregovorila tudi o kritičnih razmerah v Siriji, nad katerimi sta oba močno zaskrbljena. Monti je poudaril, da je potrebno preseči blokado pri reševanju razmer v državi, Hollande pa, da Sirija, kjer Assadov klan še naprej izvaja masakre, potrebuje alternativno vlado.

Monti in Hollande sta se sestala že drugič v nekaj tednih, novo srečanje pa načrtujeta proti koncu leta v francoskem Lyonu.

EU čaka na nemško ustavno sodišče

Sicer pa unija za zagon stalnega reševalnega mehanizma, ključnega elementa pri reševanju krize, čaka na nemško ustavno sodišče, ki bo prihodnji teden presodilo, ali sta fiskalni pakt in stalni krizni mehanizem v skladu z nemško ustavo.

Poleg tega iz Berlina prihajajo okrepljeni pozivi h koreniti spremembi pogodbe EU, ki bi omogočila potrebno poglobitev integracije in s tem zagotovila ustrezne vzvode za rešitev krize.

Že pojutrišnjem, 6. septembra, bo predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi znova stopil med novinarske mikrofone, kjer naj bi razložil podrobnosti morebitnega vnovičnega množičnega nakupovanja državnih obveznic s strani ECB. Draghi je že včeraj omenil, da bi se načelno strinjal z možnim nakupovanjem 3-letnih državnih obveznic, kar naj bi pomagalo pri ohranjanju vzdržnega nivoja zahtevane donosnosti obveznic visoko zadolženih držav.

Trgi danes optimistično

Kljub temu, da je bonitetna agencija Moody's znižala obete za bonitetno oceno EU, je evro danes na trgovanju z ameriškim dolarjem dosegel dvomesečni vrh. Njegova vrednost se je tako povečala za 0,2 odstotni točki, na trgovanju z japonskim jenom pa je danes ob devetih zjutraj njegova vrednost zrasla za 0,4 odsototne točke.

Prav tako je delno pozitiven trend opaziti na trgu odvezniških papirjev. Zahtevana donosnost na italijanske 10-letne obveznice je danes padla za 3 odstotne točke in se sedaj giblje okoli delno vzdržnega 5,74 odstotka. To pa je še vedno 434 bazičnih točk višja zahtevana donosnost v primerjavi z enakimi nemškimi obveznicami. Zahtevana donosnost španske 10-letne obveznice se je danes prav tako znižala, in sicer za 6 odstotnih točk, sedaj se giblje pri 6,79 odstotka, kar pa je nevarno blizu kritični 7-odstotni meji.