V bonitetni agenciji so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali, da je razumno pričakovati, da se bo kreditna sposobnost EU gibala v skladu s kreditno sposobnostjo njenih ključnih članic. Pri tem so navedli negativne obete Nemčije, Francije, Velike Britanije in Nizozemske, ki skupaj zagotavljajo 45 odstotkov proračuna EU.

Bonitetna ocena EU ostaja najvišja, Aaa, kar Moody's pojasnjuje s "konservativnim upravljanjem proračuna" ter "kreditno sposobnostjo in podporo njenih 27 članic". Ne izključuje pa možnosti znižanja ocene v prihodnosti, če se bo znižala boniteta članic EU.

Tudi Nemčija, Francija, Velika Britanija in Nizozemska ohranjajo oceno Aaa.

Kako so bonitetne agencije v zadnjih mesecih nižale ocene držav

V avgustu in septembru je prišlo do kar nekaj sprememb bonitetnih ocen in obetov za bonitetne ocene držav v Evropski uniji. Osmega avgusta je agencija Fitch znižala bonitetno oceno Slovenije z A na A-, to sta že drugega in tretjega avgusta storiti tudi agenciji Moody's in Standard & Poor (S&P), ki sta Sloveniji oceno znižali z A2 na Baa2 oziroma z A+ na A. Največ dela v avgustu je imela S&P, ki je osmega avgusta obete za Grčijo spremenila v negativne, sedmega avgusta je bonitetno oceno Srbije znižala z BB na BB-, prvega avgusta pa je potrdila bonitetno oceno španije pri zelo nizkih BBB-.

Julija so bili najbolj dejavni pri agenciji Moody's. 13. julija so tako znižali bonitetno oceno Italije z A3 na Baa2, 24. julija pa so znižali obete za Nemčijo, Luksemburg in Nizozemsko, ki so se iz stabilnih spremenili v negativne, Fitch pa je že osmega junija bonitetno oceno Španije znižal z A na BBB.