"Nemška kanclerka v celoti zaupa temu, da bo italijanska vlada za državo potrebne odločitve sprejela z lastnimi močmi. Glede tega nimam prav nobenega dvoma," je odgovorila Merklova na vprašanje, ali v Berlinu vlado v Rimu res spodbujajo k temu, naj zaprosi za pomoč mehanizmov za stabilnost evra pri znižanju cene zadolževanja.

Kanclerka je po poročanju tujih tiskovnih agencij zagotovila, da z italijanskim kolegom o tem sploh nista govorila.

Merklova je sicer še enkrat pohvalila varčevalne in reformne ukrepe, ki jih je sprejela Montijeva tehnična vlada. Poudarila je, da gre za izjemna in ambiciozna prizadevanja, ki jih je treba korak za korakom in odločno izvajati še naprej.

Prepričana je, da bodo ukrepi za dvig konkurenčnosti italijanskega gospodarstva prispevali tudi k izboljšanju konkurenčnosti celotnega območja evra in Rim in Berlin bosta na tej poti v prihodnje tesno sodelovala.

Varčevalni ukrepi ključni pri zmanjšanju pritiska trgov na Italijo

Tudi Monti je zatrdil, da Italija vlaga velike napore v ukrepanje za izhod iz krize. Prepričan je, da je tretje največje evrsko gospodarstvo v zadnje pol leta dosegla velik napredek.

"Trgi te napore že prepoznavajo," je navezal na zelo uspešni dražbi italijanskih državnih obveznic danes in v torek. Za podporo se je zahvalil političnim strankam in državljanom, pa čeprav je podpora njegovi tehnični vladi v zadnjih mesecih občutno upadla.

Tudi Merklova je pojasnila, da so prav italijanski varčevalni in reformni napori ključni za zmanjšanje pritiska trgov na Italijo.

Voditelja sta se danes pogovarjala predvsem o prihodnjih ukrepih območja evra za stabilizacijo razmer v območju skupne valute, med drugim o napovedanem posegu Evropske centralne banke (ECB) na trgu državnih obveznic. Merklova je dejala, da je ECB pri svojem ukrepanju samostojna, glede usposobljenosti območja evra za spopad z morebitnimi novimi težavami pa sta se z Montijem strinjala, da je ta ustrezna.

Berlin skeptičen do nadaljnjih posegov ECB na trgu državnega dolga

V Berlinu so sicer zelo skeptični do vnovičnega posega ECB na trgu državnega dolga, kar je želja Italije. Bolj so naklonjeni možnosti, da začasni in stalni mehanizem za stabilnost evra v zameno za dosledno izpeljavo zastavljenih reformnih in varčevalnih ukrepov neposredno od držav odkupujeta obveznice. To je sicer predpogoj za ukrepanje ECB.

Merklova je danes zavrnila še eno zamisel, ki je draga Montiju. Gre za podelitev bančne licence stalnemu mehanizmu za stabilnost evra, s čimer bi ta dobil dostop do refinanciranja pri ECB in se tako finančno močno okrepil. Kanclerka pravi, da to ni skladno s temeljno pogodbo EU, Monti pa v tem vidi dolgoročno rešitev.

Voditelja sta izrazila tudi odločnost dodatno okrepiti gospodarsko in politično integracijo v območju evra, da bi se tako ponovno vzpostavilo zaupanje v evro. Pri teh prizadevanjih evrsko območje še ni na koncu, je sklenila Merklova.