Po Sturnarasovih besedah je tako nov varčevalni paket v ključnih točkah zaprt, medtem ko nje odprtih še nekaj manjših tehničnih vprašanj, o katerih se bo koalicija dodatno usklajevala. Minister je po poročanju tujih tiskovnih agencij po današnjem koalicijskem srečanju ocenil, da bi lahko nabor ukrepov v celoti "stal" prihodnji teden.

Drugačna sporočila prihajajo iz vrst najmanjše koalicijske partnerice, zmerne levosredinske Demokratične levice. Predsednik stranke Fotis Kuvelis je tako po današnjem srečanju povedal, da koalicija še naprej usklajuje vsebino varčevalnih ukrepov. "Skušamo se izogniti krčenju kar vsepovprek," je pojasnil.

Demokratična levica in socialistični Pasok naj bi tako nasprotovali zniževanju nižjih pokojnin in nasploh dodatnemu krčenju pri tistih z najnižjimi prihodki. Sporno naj bi bilo tudi dodatno zmanjšanje porabe za diplomacijo, vojsko in policijo.

Obe levosredinski stranki imata pomisleke tudi glede novih odpuščanj v javni upravi in predvsem glede zniževanja sredstev za lokalno samoupravo.

Grčija mora dodatne varčevalne ukrepe potrditi v zameno za izplačilo nove tranše iz drugega programa pomoči evrskih držav in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), težke 31,5 milijarde evrov, brez katere ne bo uspela ostati nad vodo.

Trojka se bo v naslednjih dneh vrnila v Atene in končala svojo tokratno misijo. Poročilo bo objavila konec septembra ali v začetku oktobra in takrat bodo članice evrskega območja in IMF sprejele nadaljnje odločitve glede pomoči Grčiji, tudi glede želje Aten po dveletnem podaljšanju roka za izpeljavo varčevalnih in reformnih ukrepov.