"V tem kontekstu sedaj šteje vsak dan, da se resnično okrepijo prizadevanja in izvede to, kar je bilo obljubljeno," je na vprašanje glede tega, koliko zaupanja ima v vlado premiera Antonisa Samarasa, odgovorila kanclerka.

Kot je dodala, je bilo v minulih dveh letih in pol izgubljenega veliko zaupanja. Sedaj pa je treba predvsem počakati na poročilo o napredku, ki ga bo prihodnji mesec predstavila t.i. trojka - Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF).

Samarasu je sicer po lastnih besedah na srečanju pred dnevi dejala enako kot tudi ostalim, "da je še vedno treba veliko postoriti". Je pa tudi danes, tako kot že v petek, vztrajala, da morajo v Atenah obljubam o varčevalnih ukrepih slediti konkretna dejanja.

Glede ugibanj, da utegne Grčija zapustiti območje z evrom, je Merklova opozorila, da je Evropa v "odločilni fazi" in da bi moral glede te teme vsakdo temeljito pretehtati svoje besede. "V Evropi smo drug drugemu odgovorni, Evropa ni le monetarna unija, ampak je politična skupnost, ki je več desetletij skrbela za mir," je še poudarila.

Rösler nasprotuje podaljševanju časa za grške varčevalne ukrepe

Nemški minister za gospodarstvo Philipp Rösler je danes poudaril, da je izpolnitev zahtev glede varčevalnih ukrepov Grčije pogoj za nadaljnje članstvo te države v območju z evrom. Zavrnil je možnost, da bi Atenam za varčevanje namenili več časa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rösler je v pogovoru za televizijo ZDF poudaril, da bi bil obstanek Grčije v območju z evrom "zaželen". "A je odvisen od izpolnjevanja dogovora o reformah," je dodal. Poudaril je, da od tega ni odvisen le odnos do Grčije znotraj EU, pač pa tudi kredibilnost evropske monetarne unije navzven.

"Čas je vedno tudi denar"

Uslišati prošnje Grčije, da se ji za izvedbo varčevalnih ukrepov omogoči do dve leti dodatnega časa, "ni možno", pravi nemški minister. "Čas je vedno tudi denar," je spomnil.

Tudi Rösler je sicer mnenja, da naj se pred odločitvijo počaka na poročilo trojke - Evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke - o stanju grških financ.

Glede lastne kontroverzne izjave prejšnji mesec, da se možnost izstopa Grčije zdi precej manj strašljiva, pa je poudaril, da se vlagatelji o naložbah v Grčijo ne bodo odločali glede na besede nemškega gospodarskega ministra, pač pa glede na izvedbo reform v Grčiji.

Grški premier Antonis Samaras je sicer ta teden potoval v Berlin in Pariz, kjer je za več "prostora za dihanje" prosil nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollanda. Sporočilo obeh je bilo enako: Grčija mora ostati država z evrom, glede časa za varčevanje pa je potrebno počakati, kaj bo rekla trojka.