Kabinet nemške kanclerke Angele Merkel je danes potrdil osnutek zakonodaje, ki predvideva implementacijo ostrejših pravil glede kapitalske ustreznosti bank (Basel III).

Skladno z njimi naj bi se najnižji zahtevani količnik zahtevanega najbolj kakovostnega temeljnega kapitala bank (Core Tier 1) z dveh odstotkov zvišal na sedem odstotkov, globalne sistemske banke pa bodo morale imeti previdnostno še dodatni najbolj kakovostni kapital, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Evropski finančni ministri so dogovor, da morajo države ratificirati ta pravila, dosegli maja, pogajanja z Evropskim parlamentom, ki naj bi dorekla podrobnosti prenovljene evropske zakonodaje o kapitalski ustreznosti bank, pa še potekajo. V Nemčiji medtem želijo postopek ratifikacije zaključiti čim prej, tako da bi lahko pravila v veljavo stopila 1. januarja 2013.

Kot je danes dejal finančni minister Wolfgang Schäuble, poteza Nemčije predstavlja "znamenje, kako pomembna se jim zdi ta tema". "Upam, da bodo naši partnerji v Bruslju čutili enako nujnost," je dodal.

Guvernerji centralnih bank in finančni regulatorji najpomembnejših globalnih gospodarstev so sicer ostrejša pravila glede kapitalske ustreznosti bank, imenovana Basel III, sprejeli 12. septembra 2010 oz. skoraj dve leti po propadu ameriške investicijske banke Lehman Brothers, ki je svet pahnil v najhujšo finančno krizo po letu 1930.