"Nemčija ima močno razpršeno in konkurenčno gospodarstvo," so v obrazložitvi potrditve najvišje bonitete po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zapisali predstavniki S&P. Dodali so, da je Nemčija že dokazala, da je sposobna premagovati velike gospodarske in finančne šoke.

Bonitetna hiša je za največje gospodarstvo v območju evra ohranila tudi stabilne obete, saj so njeni predstavniki ugotovili, da se bodo nemške javne finance in močna zunanjetrgovinska bilanca lahko zoperstavile morebitnim nadaljnjim finančnim in gospodarskim pretresom.

S&P je odpornost Nemčije ponazorila tudi z argumentom, da je država v preteklosti uspešno premagala finančne pritiske, povezane z združitvijo leta 1989 in recesijo leta 2009.

S&P se tako ne strinja z Moody's, ki je minuli teden obete Nemčije spremenil v negativne, o čemer smo pisali v članku Marjan Svetličič: Zaradi odločitve Moody's bo najemanje posojil dražje. Opozoril je namreč, da bi lahko dolžniška kriza območja evra ogrozila tudi najstabilnejše evrske države.

V Moody's so ob tem izpostavili hude posledice morebitnega grškega izstopa iz območja evra ter reševanja Španije in Italije. V tem primeru bi morale močne evrske države nase prevzeti še večje finančno breme. Nemčija je denimo država, ki v sklad za zaščito evra prispeva največ.

Nemške finančne institucije so tako močno izpostavljene dolžniški krizi in bi lahko imele težave s potencialnimi izgubami, so ocenili v bonitetni agenciji.

Cipru še dodatno znišanje ocene

S&P je danes znižala oceno Cipra z BB+ na BB in jo potisnila še globlje v območje visoke tveganosti (junk). V agenciji ob tem opozarjajo, da bi utegnili oceno kmalu spet oklestiti. Čeprav so v oceno že vračunali finančno pomoč območja evra, v S&P menijo, da bodo ciprske javne finance še naprej šibke.

Analitiki S&P menijo, da se bo Cipru uspelo z območjem evra dogovoriti o finančni pomoči, ki bo deloma namenjena za pomoč bančnemu sektorju, deloma pa tudi za proračunsko podporo. V agenciji menijo, da bi obseg skupne pomoči lahko presegel 15 milijard evrov.

V bonitetni hiši so tako v svojo današnjo odločitev že vračunali svoje ocene glede finančne pomoči, ki je po njihovem mnenju nujna za to, da se Ciper izogne plačilni nesposobnosti.

Kljub temu pa bo Ciper še naprej ostal v težkem javnofinančnem položaju, so prepričani. Kot pravijo, bančni sistem zaradi velike izpostavljenosti do Grčije še lep čas ne bo preživel brez državne pomoči.

Za pomoč zaprosil že 25. junija

Ciper je 25. junija zaradi izpostavljenosti grškemu gospodarstvu zaprosil območje evra za finančno pomoč. Finančni ministri držav v območju evra so dva dni kasneje sporočili, da se bodo odzvali na prošnjo Cipra za finančno pomoč, pri kateri bo sodeloval tudi Mednarodni denarni sklad.

Za državo bo pripravljen celovit program pomoči z zahtevami po fiskalni konsolidaciji in izvedbi reform, tako kot v primeru Grčije, Irske in Portugalske. Poleg tega je Ciper še v pogovorih za dodatno posojilno linijo s strani Rusije.